Main content

De najaarscampagne van Te Gek!? brengt psychose onder de aandacht in samenwerking met PsychoseNet. De ‘Nerveuze vrouwen’ treden 18 keer op in verschillende culturele centra en zetten een sterke muziektheatervoorstelling neer waarbij het grote publiek een inkijk krijgt in de gedachtenstroom van iemand die psychotisch is. Een fijngevoelig evenwicht tussen humor en sérieux.

Samen met de aftrap van de Nerveuze Vrouwen, ligt er een nieuw boek in de winkelrekken, Psychose begrijpen in 33 vragen. Professor Stijn Vanheule, bestuurslid van PsychoseNet België en expert op het vlak van psychoses en professor Jim van Os, stichter en voorzitter van PsychoseNet Nederland slaan de handen in elkaar.

Een volledig en hoopvol beeld

Psychotische ervaringen gaan gepaard met verwarring en onbegrip. Niet alleen kamp je met lastige belevingen. Vaak moet je ook opboksen tegen misvattingen vanuit de samenleving en de hulpverlening. Onze denkbeelden over de oorzaken, gevolgen en behandeling van psychose zijn dan ook aan vernieuwing toe. Een gedeeld goed begrip is de eerste stap naar herstel.

In hun nieuwe boek Psychose begrijpen in 33 vragen beantwoorden hoogleraren Stijn Vanheule en Jim van Os grote vragen over psychose en gaan ze in op veel gehoorde misverstanden. Nieuw aan dit boek is dat het een volledig, hoopvol beeld biedt over alle aspecten van psychose. Zowel de getroffenen zelf als naasten en hulpverleners komen aan bod.

Wist je bijvoorbeeld dat…

  • De helft van de personen die ooit een psychotische episode doormaakt, dat doet voor de leeftijd van 25 jaar?
  • Een psychose een existentiële crisis is omdat je levensgevoel wordt geraakt?
  • Slechts 8% van de verschillen in kwetsbaarheid tussen personen met of zonder psychose genetisch te verklaren zijn?
  • Open luisteren (begrijpen hoeft niet) cruciaal is in het contact met iemand die acuut opgaat in psychotische belevingen?
  • Mensen met psychotische belevingen niet gewelddadiger zijn dan anderen, maar wel 6 keer meer risico hebben om zelf het slachtoffer te worden van misdaden en geweldpleging?
  • 30 à 60% van de patiënten met psychose teveel medicijnen voorgeschreven krijgt?
  • Herstellen van psychose het evolueren is naar een nieuw werkbaar perspectief voor jezelf met je omgeving?

Over deze en vele andere vragen handelt Psychose begrijpen in 33 vragen. In heldere taal en vlot begrijpbare redeneringen bespreken de auteurs vragen over oorzaak en behandeling, over de eigenheden van een psychotische leefwereld, en over wat herstel bevordert of tegenwerkt.


Het boek Psychose begrijpen in 33 vragen kan je aankopen via deze weg

Meer lezen over psychose:

We zijn God niet van Jim Van Os en Myrrhe van Spronsen

Waarom een psychose niet zo gek is van Stijn Vanheule

Zintuig verzint van Leen Verhaert

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *