Main content

Drie jaar geleden, eind november, ging PsychoseNet België online. In navolging van PsychoseNet Nederland, werkten we een Vlaamse versie uit. Vandaag kunnen we alvast 3 kaarsjes uitblazen. Het informatieplatform is in het leven geroepen omdat er geen enkele geestestoestand is waar zoveel misverstanden over bestaan als over ‘psychose‘. En dat hier nood aan was, blijkt uit volgende blog.

Een verjaardag om trots op te zijn.

PsychoseNet brengt psychische problemen terug naar haar oorsprong, daar waar ze ontstaan zijn, in een context, met een veelheid aan intermenselijke relaties en een ambitie, niet om één sluitend antwoord te vinden op het ontstaan van psychische aandoeningen, maar wel vele antwoorden, voor elke mens anders. PsychoseNet profileert zich als een vorm van geestelijke gezondheidszorg die meer aandacht besteedt aan persoonlijke diagnostiek en het inzetten van multideskundigheid en ervaringskennis naast professionele kennis.

‘In afwachting van’ maar ook ’terwijl’ de cliënt zijn zorgtraject is gestart, kan PsychoseNet alvast een zekere continuïteit van de zorg voor haar rekening nemen. Via verschillende tools vinden mensen alternatieve wegen naar zorg op lokaal niveau. Filmpjes, animaties, interviews, blogs, het forum en de sociale kaart wijzen de weg. We proberen op deze manier mee een antwoord te bieden op de lange wachtlijsten die zich voordoen in de geestelijke gezondheidszorg.

Enkele cijfers.

Op 9 november mochten we al 324 216 unieke bezoekers voor het jaar 2020 op onze site verwelkomen. Het pagina bezoek bleef ongeveer evenredig verdeeld. Echter, het E-spreekuur, waar je online vragen kan stellen aan ons expertenteam van vijf psychiaters, vier psychologen, twee ervaringsdeskundigen, een familie-ervaringsdeskundige en een advocate, is een pagina die dit jaar met 796 weergave ‘meer’ werd bekeken en gebruikt. Verder hebben we 3210 volgers op onze Facebookpagina, 1 795 580 views op het YouTube-kanaal van PsychoseNet en 4095 abonnees op datzelfde kanaal.

Meer en meer hulpverleners maken ook gebruik van onze site.

Vernieuwende intiatieven worden onder de aandacht gebracht en wetenschappelijke bevindingen worden vertaald, zodat de kloof tussen onderzoek en het werkveld wordt verkleind. De combinatie van wetenschappelijk ondersteunde bevindingen en blogs van ervaringsdeskundigen zorgen ervoor dat het idee over psychische kwetsbaarheid en psychosegevoeligheid in het bijzonder, wordt bijgesteld. Een verschuiving in ons collectief denken. De site beoogt een bijzonder destigmatiserende aanpak. Zonder voorbij te gaan aan ernstig psychisch lijden, ligt de klemtoon in elke communicatie op een boodschap van hoop.

Er is leven mèt en nà een psychose.

PsychoseNet is ondertussen uitgegeroeid tot een volwaardige partner in het landschap van de Geestelijke Gezondheidszorg. Vandaar ook de beslissing om de stichting weldra om te zetten naar een echte VZW (Vereniging Zonder Winstoogmerk). Op die manier zal er actief aan fundraising kunnen worden gedaan om de continuïteit van het online platform te kunnen vrijwaren.

Hierbij hebben we jullie hulp nodig, maar daarover weldra meer. Mocht je ons ondertussen financieel willen steunen kan dat alvast via deze link.

Wordt vervolgd.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *