Main content

9 december 2019, verzamelen om 8.00 u aan het Centraal station in Antwerpen, met lunchpakket!

Psychosenet.be gaat op studiereis naar Utrecht

Ik voel me terug een scholier, met dat verschil dat ik deze keer echt geïnteresseerd ben in de uitstap die we gaan doen. Benieuwd naar onze collega’s van Nederland, naar het werk dat zij verrichten binnen de GGZ (Geeselijke Gezondheidszorg). We bezoeken achtereenvolgens de zorgboerderij BijBram, de herstelacademie Enik Recovery College en het interimkantoor voor GGZ Astare. Eén voor één uitzonderlijke projecten waarbij ‘de creativiteit’, waarmee men herstelgericht werkt, ons deed verbazen.

Slim, gedurfd, out of the box!

De geestelijk gezondheidszorg lijkt vaak te stagneren bij gebrek aan budget, dè overheid komt niet over de brug. Dat houdt onze Noorderburen echter niet tegen om toch aan de slag te gaan.  Online kan je uitgebreid lezen hoe zij te werk gaan, ik heb de linken toegevoegd zodat je met één klik bij de desbetreffende organisatie bent.

Wat me bijbleef is het volgende. Op de zorgboerderij bij Bram zet men ‘eerst’ in op verbinding. ‘Daarna’ gaat men opzoek naar wat iemand motiveert, naar wat iemand in beweging brengt. Immers iedereen kan iets! ‘Tot slot’ gaat men, indien nodig, over tot behandeling. Verder doet men alles samen! Samen en evenwaardig. Bij Bram op de zorgboerderij zie je geen onderscheid tussen psychisch kwetsbaren en hulpverleners, iedereen is lid van de club. Dit lijkt simpel maar is het dat ook? Ik voelde me alleszins geen lid van de club toen ik opgenomen was, in tegendeel.

Verbinding -> motivatie -> behandeling

Bedankt Noorderburen voor jullie inspiratie! We vertellen het verder.

 

Reeds verschenen op Leen Verhaert haar blog.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *