Main content

De Universiteit Maastricht en Mondriaan Zorggroep zoekt mensen die nu of in het verleden psychotische klachten hebben gehad. Zij voeren 3 verschillende onderzoeken, om psychosegevoeligheid beter te kunnen voorspellen, de relatie met antistoffen en psychosegevoeligheid en de afbouw van anti-psychotische medicatie.

Graag informeren wij u over enkele psychose-onderzoeken die wij doen vanuit Universiteit Maastricht en Mondriaan Zorggroep. Het doel van deze onderzoeken is om inzicht te krijgen in het ontstaan, het ziekteverloop en de uitkomst van (zeldzame vormen van) psychoses, zodat er in de toekomst meer persoonlijke zorg aangeboden kan worden. Een psychose is een mengbeeld (syndroom) van verschillende soorten symptomen. De mix ziet er bij iedereen anders uit. De één heeft bijvoorbeeld vooral gevoelens van wantrouwen, de ander hoort vooral vijandige stemmen.

Psycan

Het doel van deze studie is om een methode te ontwikkelen en te testen die gebruikt kan worden om het begin van een psychose te voorspellen en ook het verloop en de uitkomst na een eerste psychose. Uiteindelijk hopen we te bereiken dat mensen in de gezondheidszorg patiënten specifieker kunnen ondersteunen waar dat nodig is, gebaseerd op de voorspellingen van de methode die we ontwikkelen tijdens deze studie.

Psyantib

In deze studie doen we onderzoek naar antistoffen. Er worden in ons lichaam afweerstoffen, zogenaamde antistoffen, geproduceerd als bescherming tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Soms worden er echter antistoffen tegen specifieke eiwitten van het eigen lichaamsweefsel gemaakt. Onlangs is gebleken dat antistoffen tegen herseneiwitten een auto-immuunziekte kunnen veroorzaken waarbij mensen ernstige psychotische verschijnselen krijgen. De schatting is dat 5-10% van mensen met een psychotische stoornis een ziekte van het immuunsysteem hebben. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of er antistoffen in het bloed voorkomen die reageren tegen 5 belangrijke eiwitten in de hersenen.

Hamlett

Hierbij doen we onderzoek naar het afbouwen van anti-psychotische medicatie.

 

Voor al deze onderzoeken zijn we op zoek naar:

  • Personen met psychotische klachten (huidig of in het verleden)
  • Of in de afgelopen 5 jaar voor het eerst een psychose gehad hebben
  • Minimaal 16 jaar

 

Wat krijg je voor deelname?

  • Vergoeding voor deelname aan het onderzoek
  •  Reiskostenvergoeding

Indien jullie interesse hebben of mensen kennen die wensen deel te nemen aan een van de onderzoeken, graag contact opnemen met onze onderzoeksmedewerkers Bea Campforts of Nele Soons

 

Maastricht University

School for Mental Health and Neuroscience

Email: psyantib@maastrichtuniversity.nl

Telefoon: +31 43 388 3868 / +31 6 1680 7453

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *