Main content

Wist je dat er geen enkele geestestoestand is waar zoveel misverstanden over bestaan als over psychose? Wist je dat 15% van de bevolking een psychotische ervaring beleeft tijdens zijn of haar leven? Wist je dat de meeste mensen na één of meerdere psychoses de draad terug opnemen in hun leven?
 
Om misverstanden mee de wereld uit te helpen engageer ik, Leen Verhaert, me als coördinator en webredacteur van het online informatieplatform psychosenet.be en kom ik daarnaast ook naar buiten met mijn eigen verhaal rond psychosegevoeligheid.

Een co-creatie waarbij iedereen invloed heeft op het proces.

Via de vzw PsychoseNet proberen we zoveel mogelijk objectieve en hoopvolle informatie te verspreiden rond psychose en psychische kwetsbaarheid in het algemeen. We dragen met ons team een herstelvisie uit waarin de focus ligt op het samenwerken van verschillende partijen. We erkennen de expertise van de cliënt. We moedigen de betrokkenheid van familie/context aan. En zetten in op professionele know-how via hulpverleners/experten en universiteiten die met ons samenwerken. 
 
Via leenverhaert.be probeer ik dezelfde boodschap uit te dragen, verweven rond mijn eigen verhaal. ‘Zintuig verzint’ is een boek dat ik schreef vooral voor mezelf en voor mijn gezin. In 2018 besloot ik het uit te geven omdat stigma ervoor zorgde dat ik het beu was me onbegrepen te voelen, me gestigmatiseerd te voelen. Vanaf het moment dat ik naar buiten kwam met mijn verhaal voelde ik me opgelucht, “wil je echt weten hoe het zit, lees dan Zintuig verzint”, waren de woorden die ik langzaamaan durfde uitspreken.

Vandaag, 16 september 2022, verschijnt er een 2de druk

Nooit gedacht dat er meer interesse zou zijn. Helemaal blij dat familie en vrienden de eerste exemplaren kochten. Ik noem me geen auteur, daarmee zou ik velen onrecht aandoen. Maar ik ben wel een schrijver die gewoon van lezen en schrijven houdt en proefondervindelijk heeft ontdekt dat beiden helend zijn wanneer je worstelt met geestelijke gezondheid besognes. Alleszins mijn boekjes raakten uitverkocht. En dus komt er een hernieuwde uitgave, dezelfde woorden in een nieuw kleedje.

Zintuig verzint is te verkrijgen via leenverhaert.be of via Standaardboekhandel

Dankjewel aan alle mensen die de laatste jaren lof en pluimen stuurden over Zintuig verzint. Heel fijn om te horen dat mensen zich herkennen, begrepen voelen of hier en daar tussen mijn zinnen, een sprakeltje hoop vinden voor hun omstandigheden

Want stilzwijgen geeft het gevoel dat je alleen bent

Het tegendeel is waar, we zijn met velen. En leven met en na een psychose, het kan. Ik heb alvast nieuwe energie om de herstelvisie en hoop verder te verspreiden samen met de mensen van PsychoseNet.


Een eerste lezing kan je alvast gratis bijwonen op maandag 19 september 19.30u in Sint-Niklaas – inschrijven via deze link

Het boek kan je aankopen via Zintuig verzint of via Standaardboekhandel

Meer lezen over Leen Verhaert

 
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *