Main content

Ingrid Lammerant schrijft vanuit ondervinding. Het is haar bedoeling om psychotische kwetsbaarheid uit de taboesfeer te halen en meer begrip en tolerantie voor anders-zijn te bewerkstelligen.

Ze probeert vanuit haar  ervaring een antwoord te bieden op levensvragen die komen bovendrijven tijdens een psychose.

Waar is de grens tussen gezond en ziek?

Door of dankzij mijn psychoses heb ik een andere kijk gekregen op de wereld, een symbolische kijk. Ik noem het de poëzie van het leven. Juist door die kijk ben ik gelukkiger dan vroeger, voor mijn psychoses. Het helpt me om in het leven te staan. Kun je dit psychotische resten noemen? Zijn dit sluimerende ziektekiemen? Waar is de grens tussen gezond en ziek? Ik blijf de realiteit zien, ik kleur ze alleen soms wat bij, meestal een beetje roze. Ik zoek betekenissen, waar anderen die niet zien. Het stelt me juist gerust en geeft me kracht om moeilijkheden het hoofd te bieden. Is dat ziek? Vanuit mijn voorgeschiedenis zeg je waarschijnlijk van wel. Maar zou je zonder die voorgeschiedenis niet gewoon zeggen dat ik een romantische ziel ben?

Een aanvullende stem op vele andere stemmen

Tot 2017 werkte ik op vrijwillige basis als ervaringsdeskundige bij de Werkgroep Ervaringsdelen en Destigmatisering uit Gent, vooral rond beeldvorming. Ik gaf lezingen over allerlei thema’s die te maken hebben met psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg, zoals psychose, herstel, dwangmaatregelen, diagnose en ziekenhuiservaringen. Ik wil geen wij tegen zij-verhaal brengen, maar een aanvullende stem zijn op vele andere stemmen. Daarnaast ben ik graag creatief bezig. Ik hou van een eenvoudig lijnenspel, op zoek naar onschuld… en ik schrijf, op zoek naar mijn waarheid.

Psychose, natuur en spiritualiteit vormen telkens weer de rode draad

‘Welkom in mijn wereld’ is mijn laatste nieuwe boek en is een samenwerking met de fotograaf Chris Van der Burght. Het verhaalt over hoe de natuur en spiritualiteit me helpen om in het leven te staan met een psychotische kwetsbaarheid.

“De oude kraai, een vrouwtje denk ik, drapeert haar vleugels statig rond haar lichaam en zegt luidop in mijn hoofd: “Ik zal je vertellen wat ik weet. Dan zul je ze begrijpen, de antwoorden in jezelf. Welkom in mijn wereld van verwondering, schoonheid en troost, mijn wereld vol magie.” Haar stem en mijn stem vloeien in elkaar over, waardoor een gemeenschappelijke stem ontstaat. Het is niet meer duidelijk wie er spreekt. Is dat belangrijk?”


Meer informatie en fragmenten van de tekst zijn te vinden op de website van Ingrid Lammerant.

Het boek Welkom in mijn wereld van Ingrid kan je aankopen via deze link.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Beste Ingrid, je blog is me uit het hart gegrepen. Ik ben bipolair, herstellende van psychotische klachten en ook ben ik een alcoholist die sinds 10 jaar niet meer drinkt. Je schrijft heel herkenbaar. Als ik niet zou kunnen schrijven, fotograferen en naar de wolken kijken, zou ik allang weer gaga zijn. Succes en bedankt voor je inspirerende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *