Main content

De impact van Brenda Froyen (1979-2024) op de geestelijke gezondheidszorg was enorm. Als auteur, docent en activiste zette ze zich in voor een menselijkere GGZ. Een strijd die ze voerde met haar woorden, haar werk, haar niet-aflatende betrokkenheid.

Haar overlijden in 2024 liet een diepe indruk na bij velen die haar kenden en bewonderden.

Podcastreeks

Om haar nalatenschap te eren en haar boodschap levend te houden, start Rokus Loopik de podcastreeks De Froyen Frequentie. In deze reeks interviewt hij mensen die deel uitmaakten van Brenda’s leven en laat hij changemakers aan het woord die zich inzetten voor een betere geestelijke gezondheidszorg. “Beschouw deze serie als een eerbetoon. Als een manier om ruchtbaarheid te geven aan de vriendschap die mensen voor haar voelden, maar ook als één van de manieren om haar strijd voor een meer humane geestelijke gezondheidszorg voort te zetten.” – Rokus Loopik

Vind hierbij een overzicht van de podcastreeks en klik door op de aflevering die je wil beluisteren. Geniet van uiteenlopende inzichten die elk van ons vooruithelpen, inzichten die onmisbaar zijn als je actief bent in de sector van de GGZ.

Afleveringen

  1. Ze hoorde erbij

In de 1ste aflevering, sprak Rokus op 5 februari 2025 met Pepijn van der Weijde, een van de oprichters van Astare Uitzendorganisatie. Luister naar Pepijn die dankbaar is dat Brenda in zijn leven is geweest. “Ze hoorde erbij”, sluit hij af.

2. We houden haar onder ons

De 2de aflevering, We houden haar onder ons, is een gesprek met conceptueel kunstenaar Sven unik-id. Sven is tevens landschaps- en tuinarchitect. Deze ontmoeting staat vol van de inzichten, van zachtheid en creativiteit. “Soms zijn andere perspectieven precies wat we nodig hebben”, vertelt Sven.

3. Een bom vol energie en enthousiasme

In aflevering 3 gaat Rokus Loopik in gesprek met Nanette Waterhout, ervaringsdeskundige, mantelzorger, senior/opleider bij GGZ NHN, professioneel coach én WRAP Advanced Level- en HOP-facilitator. “Zoek elkaar op, houd contact en zorg ervoor dat niemand zich alleen hoeft te voelen”, raad Nanette aan.

4. De franje is er een beetje af

De 4de aflevering is een gesprek met Jan de Vliegher, de echtgenoot van Brenda. Het gesprek vond plaats in het huis waar Brenda en Jan samenwoonden. “Ik zou het gewoonweg niet kunnen om deze plek achter te laten. Een plek waar haar ziel overal terug te vinden is”, zegt Jan de Vliegher. Een openhartig, emotioneel en inspirerend gesprek dat niemand onberoerd laat.

5. De SocialRun en Brenda

In deze aflevering hoor je waarom Brenda en de SocialRun elkaar zo versterkten en hoe haar nalatenschap voortleeft in de strijd tegen stigma rond psychische kwetsbaarheid. Een match made in heaven, zo omschrijven psycholoog en oprichter van Traumanet.nl, Anne Marsman en directeur van Stichting SocialRun, Frank Bonekamp de relatie tussen Brenda en dit grootschalige anti-stigma initiatief. “Brenda had het podium niet nodig. Ze pakte het podium, voor de mensen die dat niet kunnen.”

6. Hoe geraak je voorbij je eigen trauma

In de zesde aflevering van De Froyen Frequentie gaat Rokus Loopik in gesprek met Peter Dierinck, kwartiermaker te Gent en bevlogen pionier binnen de geestelijke gezondheidszorg. “Het is verbazingwekkend simpel! Door écht aanwezig te zijn, door het moedige gesprek aan te gaan, voorkom je dat mensen onnodig met trauma opgezadeld worden”, dixit Peter.

7. Een dun streepje toeval

Psychiater Remke Van Staveren aan het woord in deze aflevering. Zij is een vertrouwd gezicht binnen de herstelbeweging, auteur van Een dun streepje toeval, haar meest persoonlijke boek tot nu toe. Brenda’s nalatenschap loopt als een rode draad door het gesprek – haar impact, haar werk en hoe sterk ze gemist wordt. “Aan elkaar zeggen, dat we er voor elkaar zijn”, is cruciaal volgens Remke.

8. We denken aan de ene kant dit, maar er is ook dat

In aflevering 8 gaat host Rokus Loopik in gesprek met Dag van Wetter, een van de pioniers van Open Dialogue in België, een innovatieve kracht binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met oprechte woorden en warme herinneringen beschrijft Dag Brenda’s impact op de GGZ. “Het is tijd voor nuance, voor ruimte, voor de stem van iedereen rond de tafel”, zegt Dag. “Terug de hele mens zien is de uitdaging.”

9. Herstellen doe je in je comfortzone

In gesprek met Leen Verhaert, coördinator van PsychoseNet België. Leen haar bewondering voor Brenda is groot. In aflevering 9 hoor je veel goede tips voor mensen met een psychosegevoeligheid, je krijgt stof tot nadenken. “De inhoud van de waanzin is alvast een stukje van de herstelpuzzel”, geeft Leen mee. Over een blauwdruk voor goede psychosezorg, licht Leen een stukje van de sluier. De details van die blauwdruk komen uitgebreid aan bod in aflevering 11.

10. Verborgen hoop

In aflevering 10 gaat Rokus Loopik in gesprek met Nadia Mahjoub, communicatiemedewerker bij UilenSpiegel vzw en initiatiefnemer NADA (Netwerk Alternatieven voor Dwang en Afzondering in de GGZ). Nadia wijst ons erop dat isolatie nog elke dag gebeurt en sensibiliseert rond dwang. “Ook al ben je in de war, er is altijd een aanknopingspunt”, legt Nadia uit.

11. De blauwdruk van 77 Belgen

Aflevering 11 werpt een krachtig licht op de nalatenschap van Brenda Froyen. Stijn Vanheule, hoogleraar, klinisch psycholoog, schrijver en invloedrijk denker in het veld van GGZ presenteert een blauwdruk voor een andere GGZ. Een manier van denken en doen die recht doet aan menselijkheid, herstel en dialoog. Brenda bracht beweging. “Als ze iemand zag of hoorde die haar raakte, dan aarzelde ze niet – ze zocht meteen contact”, zegt Stijn met respect en eerbied voor Brenda.

De Froyen Frequentie wordt vervolgd

We houden Brenda onder ons – door te blijven luisteren, delen en bouwen aan de GGZ die zij voor ogen had.


Brenda Froyen was een Vlaamse auteur, docent en activist. Haar autobiografische boek Kortsluiting in mijn hoofd (2014) over haar ervaring met een kraambedpsychose betekende het begin van haar inzet voor patiëntenrechten en een meer humane GGZ. Ze publiceerde later onder andere Uitgedokterd (2016) en het kinderboek PSSST!(2019), waarin ze psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maakte. Naast haar schrijfwerk was ze ook webredacteur voor PsychoseNet België en gaf ze les in de lerarenopleiding.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *