Main content

Freya Spillemaeckers is studente Social Media Communications aan Dublin City University, Ierland. Voor haar masterproef deed ze onderzoek naar de link tussen sociale media en psychische kwetsbaarheid. In totaal werden 136 hulpverleners in de GGZ bevraagd.

De (negatieve) effecten van sociale media op de geestelijke gezondheid van gebruikers zijn – enigszins – aangemerkt als een probleem in de GGZ. Deze studie wil het gebrek aan onderzoek over dit onderwerp in België aanpakken.

Resultaten omtrent psychosegevoeligheid

Volgens enkele hulpverleners in de GGZ ervaren mensen met een psychosegevoeligheid de meeste moeilijkheden met sociale media. Hun redenen zijn onder andere dat sociale media angst kunnen veroorzaken bij deze personen, vooral als het gaat om samenzweringstheorieën.

Een hulpverlener zei ook dat sociale connecties op sociale media mensen met een psychosegevoeligheid net wel kunnen helpen:

Mensen die lijden aan psychotische episoden: de belangrijkste beschermende factor is sociale verbondenheid… Als mensen sociale connecties hebben, is het risico kleiner dat ze weer in ernstige problemen komen met hun psychose.

De gevolgen van sociale media

Volgens een aantal hulpverleners in de GGZ heeft het gebruik van sociale media zowel negatieve als positieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van gebruikers, waarbij de achtergrond van elke gebruiker een ander effect heeft.

Positieve gevolgen die werden genoemd waren:

  • Acceptatie en erkenning
  • Het gevoel erbij te horen
  • Informatie en inspiratie
  • Enzoverder

Negatieve gevolgen waren:

  • Het verergeren en triggeren van geestelijke gezondheidsproblemen
  • Negatieve sociale interacties
  • Het verwaarlozen van andere belangrijke zaken
  • Nepnieuws
  • Enzoverder

De meerderheid van de hulpverleners waren het erover eens dat het gebruik van sociale media, terwijl iemand psychisch kwetsbaar is, schadelijke gevolgen kan hebben op de geestelijke gezondheid van gebruikers.

Hulpverleners moeten beter geïnformeerd zijn

Veel hulpverleners zijn het erover eens dat de geestelijke gezondheidszorg beter geïnformeerd moet zijn over de voor- en nadelen van het gebruik van sociale media voor de geestelijke gezondheid van hun cliënten, gezien de leeftijdskloof tussen hulpverleners en hun cliënten.

Op basis van dit onderzoek en de perspectieven van de hulpverleners zijn aanbevelingen ontwikkeld voor de geestelijke gezondheidszorg, sociale media, de sociale media gebruikers, de ouders, de scholen en de overheid.


Wil je graag meer lezen of brochures inkijken? Contacteer Freya Spillemaeckers: freya@spillemaeckers.net.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *