Main content

Dystonie is een bewegingsstoornis die het leven van patiënten drastisch kan beïnvloeden. Hoewel het niet zo bekend is als andere aandoeningen, kan dystonie door medicatiegebruik een ernstig probleem zijn voor mensen die verschillende soorten medicatie nemen.

Wat is dystonie?

Om te begrijpen waar de publicatie: ‘Dystonie door medicatiegebruik’ over spreekt, laten we beginnen met een introductie tot dystonie.

Dystonie is een aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillige en aanhoudende samentrekkingen van spieren, waardoor abnormale houdingen en bewegingen ontstaan. Het kan overal in het lichaam voorkomen en variëren in ernst. Dystonie kan leiden tot pijn, beperkingen in dagelijkse activiteiten en zelfs levensbedreigende situaties wanneer het niet tijdig wordt herkend en behandeld.

De onverwachte boosdoeners: medicijnen

Een schokkend aspect van dystonie is dat het veroorzaakt kan worden door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Veelvoorkomende geneesmiddelen, zoals antidepressiva, slaapmiddelen, antipsychotica, pijnstillers, hoestsiroop en middelen tegen misselijkheid en braken, kunnen dystonie bij sommige patiënten triggeren. Dit is des te zorgwekkender, omdat deze medicijnen vaak worden voorgeschreven en door veel mensen worden gebruikt.

De stille impact van dystonie door medicatiegebruik

Dystonie door medicatiegebruik kan een enorme impact hebben op het leven van de patiënt, zowel fysiek als psychisch. De onvrijwillige spiercontracties en de daaruit voortvloeiende pijn en ongemak kunnen de dagelijkse activiteiten aanzienlijk belemmeren. Deze aandoening kan ook psychische stress veroorzaken, aangezien patiënten worstelen met het begrijpen van de oorzaak van hun symptomen.

De belangrijke rol van vroegtijdige diagnose en behandeling

Een van de meest urgente kwesties met betrekking tot dystonie door medicatiegebruik is dat het vaak te laat wordt gediagnosticeerd en behandeld. Dit leidt tot onnodig lijden en potentieel levensbedreigende situaties. Het is daarom van cruciaal belang dat patiënten en zorgverleners alert zijn op de symptomen en risico’s van dystonie door medicatiegebruik, en dat ze snel en adequaat handelen.

Koning Boudewijnstichting, het Fonds Secundaire Dystonie en PsychoseNet België

In opdracht van het Fonds Secundaire Dystonie heeft de Koning Boudewijnstichting een waardevolle publicatie uitgebracht over dystonie door medicatiegebruik en dit in samenwerking met het online informatieplatform PsychoseNet België. Deze brochure is bedoeld om mensen die geneesmiddelen nemen en professionele zorgverleners bewust te maken van het risico op dystonie en hun kennis over deze aandoening te vergroten. Door deze informatie kunnen patiënten sneller een juiste diagnose krijgen en de juiste behandeling ontvangen, wat hun levenskwaliteit kan verbeteren.


Bekijk hier het animatiefilmpje

Lees hier de brochure

In samenwerking met PsychoseNet België!

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *