Main content

Ellen is psychiatrisch verpleegkundige. Haar zus heeft een psychische kwetsbaarheid. Wat als je hulpverlener én familielid bent? Lees hier haar verzuchting.

Mijn zus worstelt met een psychische kwetsbaarheid. ,’Gevoeligheid voor een depressie’ en ‘een beperkte draagkracht, krijgt ze te horen. Enerzijds vertelt ze opgelucht te zijn, “Eindelijk erkenning”. Anderzijds vraagt ze zich telkens weer af, wat haar diagnose eigenlijk is. Wat zou de DSM zeggen?

Mijn zus heeft ook lang gewerkt als herstelwerker. Nu heeft ze de pauzeknop even ingedrukt. Het was fijn maar te zwaar. In het najaar zal ze Dialectische Gedragstherapie  volgen en hoopt ze beter haar ‘filterknop’ in te kunnen drukken. Ze krijgt ook een erkenning van het FOD, voor personen met een handicap, voor een jaar, de erkenning, dat ze niet voltijds kan werken.”Is er dan toch iets met mij?”, zegt ze.

Mijn zus is ook zeer mondig en sterk ter taal. Meermaals, wordt binnen de familie aan haar en mij gevraagd, wat er nu toch is. “Ze is zo intelligent, dus wat is er dan juist, dat ze voorlopig niet kan werken”.

Welke diagnose, welke naam heeft het…?  Zo een heen en weer geslingerd worden tussen deze vragen. Zelf wil ze hoop geven, zoekt ze hoop, rouwt ze,… Maar voor mij is ze gewoon mijn tweelingzusje, met een extraatje. Kan dat niet in de DSM?

 

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *