Main content

Katrien Jacobs werd onlangs veertig jaar en bracht op die dag haar debuut uit. Een mooier cadeau kon ze zich niet inbeelden. Het werd een relaas, over wat zij haar ietwat-hobbelige-levenswandel durft te noemen. En dat is het ook.

Katrien haar herstelproces liep parallel met de herstelbeweging in de Geestelijke Gezondheidszorg. In haar boek lees je bijgevolg ook tips en suggesties voor een nieuwe GGZ, een uitnodiging voor alle hulpverleners.

Katrien licht verder toe

Het is meer bepaald een autobiografie, een boek over mijn herstel. Bij dit herstel ga ik er dan ook steeds van uit dat dit een levenslang proces is. Genezen is niet echt het eindpunt, leren leven met mijn aandoening is dat wel.
Hoewel ik niet graag in labels denk, neem ik je in mijn boek mee langs alle paden die ik bewandeld heb doorheen korte en lange opnames in de psychiatrie. Soms was dit tegen wil en dank, maar het heeft mij gemaakt tot wie ik vandaag geworden ben: een jonge vrouw die de hoop nooit heeft opgegeven.

Integendeel, ik teer op op positiviteit

Noem me gerust naïef, maar ik bezie het glas liever halfvol! Liever dat dan in doemscenario’s af te glijden. Nochtans was het ooit anders waarbij de angst zich meester maakte over mijn brein. Die angst is er nog hoor, maar ik heb ze in mijn armen gesloten.

Angst als een soort van bondgenoot

Ik worstel hier al van mijn 17 jaar mee. Een hele zoektocht via therapie en medicatie maken dat ik nu een balans heb gevonden tussen mijn demonen en mijn innerlijke sterktes. Die kracht in mij probeer ik nu wat vaker aan te spreken waarbij de juiste hulpverlening, mijn tweelingzus en mijn twee beste vrienden geholpen hebben in dit proces.

Weet je wat het leukste is?

Mijn zus heeft meegewerkt aan mijn boek door het tekenen van luchtige cartoons over het wel en wee in de psychiatrie. En dit met een vette knipoog. Het boek schrijven was op zich erg helend. Ik hoop van harte dat jullie ook geprikkeld kunnen worden door mijn verhaal. Veertig worden is het begin van een heel nieuw hoofdstuk. Zo wil ik breien aan een frisse start.

‘Mijn herstelboek’ kan je hier aankopen.

Via deze link kan je het interview bekijken tussen psycholoog Peter Dierinck en Katrien Jacobs over haar boek.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *