Main content

Frank heeft een psychosegevoeligheid. In deze blog vraagt hij meer aandacht voor de negatieve symptomen die vaak bij psychose komen kijken.

‘Moeilijker dan positieve symptomen’

Als mensen iets weten over psychose dan gaat het vaak om de positieve symptomen die daar bij horen.  Men spreekt over positieve symptomen omdat er iets toegevoegd wordt aan de voorheen “gezonde” toestand.  Zo kan het zijn dat mensen stemmen horen, denken dat ze achtervolgd worden of dat ze dingen zien die andere mensen in hun omgeving niet zien.   Over de negatieve symptomen is naar mijn ervaring weinig tot niets bekend in onze samenleving.   Toch zijn ze voor mij bijna moeilijker geweest dan de positieve symptomen.  Negatieve symptomen kregen hun naam omdat ze iets wegnemen wat er voor de decompensatie wel was.

Als de afwas doen te veel is

Waar er in de positieve fase van een psychose vaak een overvloed aan zinvolheid is,  lijkt alles in de negatieve fase  geen zin te hebben.  Je zou de vaat kunnen doen maar je hebt zeeën van tijd, dus dat kan je ook later doen.  Je zou naar de film kunnen gaan maar ja, wat is er nog voor interessants te zien in de bioscoop, trouwens het is duur tegenwoordig en het geluid staat er voor iemand met psychosegevoeligheid vaak te hard.  Wat dan gedaan?

Je wil wel iets doen maar wat? Dan maar wat muziek opzetten en nog eens een rondje denken.  En zo kom je soms ongemerkt van de regen in de drop terecht want een positieve fase ligt op de loer.  Niets doen is één van de meest stresserende dingen die er zijn en stress is nefast voor iemand die psychosegevoelig is.

Leeggezogen door de psychose

Negatieve symptomen zijn meer dan alleen een gebrek aan zingeving. Het heeft ook te maken met het moeilijk kunnen organiseren van je activiteiten, zowel je dagelijkse dingen als leuke uitjes of administratieve beslommeringen.   Het is alsof de psychose je leeggezogen heeft en je niet meer in staat bent om zelfs maar het gewoonste leven te leiden dat er zou kunnen bestaan.  Tijdens de psychose ben je zoals het bij mij het geval was in staat tot de grootste dingen, daarna krijg je nog geen afwasje tot een goed einde gebracht.

Toch iets doen

Een alles verterende verveling is het gevolg van deze negatieve symptomatiek.  Je geraakt er ook door geïmmobiliseerd.  Een soort verlamming waarbij je alle ledematen nog wel kan bewegen maar je geest wil niet mee.  Dit kan je ernstig depressief maken of terug naar een positieve fase brengen.  De enige remedie die ik tot nu toe ken is toch iets doen, ook al kost het tonnen moeite.  De tweede en de derde keer kost het ook zoveel moeite maar de succeservaring moedigt aan om door te zetten.

Ik schreef dit tekstje omdat ik zelf volop tegen de muur van de negatieve symptomen aanliep. Ik kwam er maar niet uit wat ik met het volgende uur zou doen en kijk nu heb ik er een tekst over geschreven die anderen misschien ook een stukje vooruit helpt.

Veel succes met de strijd tegen het monster dat negatieve symptomen heet.

Frank Wouters

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Beste Frank

  Dankjewel om deze moedige en mooi geformuleerde bedenkingen te delen.
  Negatieve symptomen van psychose zijn inderdaad een erg lastig en in de brede bevolking onbekend fenomeen.
  Hartelijke groeten,

  Karin Magits
  Klinisch psycholoog ZNA PZ Stuivenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *