Main content

Als familie-ervaringsdeskundige ben je van onschatbare waarde in het herstelproces van cliënten op de afdelingen High Intensive Care (HIC) en Intensieve Behandeleenheid (ID) van Psychiatrisch Centrum Ariadne.

Bij Ariadne, dat deel uitmaakt van de VZW Organisatie Broeders van Liefde, erkennen ze de essentiële rol van familie en naasten bij het herstel van de cliënten.

Ze zijn op zoek naar een toegewijde vrijwilliger die als een steunpilaar naast de naasten wil staan. Als familie-ervaringsdeskundige heb je de unieke kans om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze nieuwe functie en om persoonlijke ervaringen om te zetten in waardevolle kennis.

Familie-ondersteuning: een weg naar herstel

Jouw cruciale rol als familie-ervaringsdeskundige: als familie-ervaringsdeskundige speel je een actieve rol op zowel de HIC- als ID-afdeling. Het team erkent de behoeften van familie en naasten en zet zich in om hierop in te spelen. Jij bent van onschatbare waarde als steun en toeverlaat voor de naasten van hun cliënten. Je kunt invulling geven aan de functie op basis van jouw beschikbaarheid en in onderling overleg met het team. Hier zijn enkele elementen van jouw rol:

 1. Ondersteuning van familie/naasten bij het herstelproces van hun geliefden.
 2. Actieve inbreng vanuit jouw expertise en ervaringskennis naar het team en de beleidsteams van beide afdelingen, met de focus op het familieperspectief.
 3. Het zoeken naar gepersonaliseerde antwoorden op familie-gerelateerde vragen, rekening houdend met de behoeften en perspectieven van familieleden. Dit kan gebeuren door het verstrekken van informatie, contact met lotgenoten, verbinding, advies en signalering.

High Intensive Care (HIC) en Intensieve Behandeleenheid (ID): zorg in uitdagende omstandigheden

Over de afdelingen: de afdeling High Intensive Care (HIC) biedt begeleiding aan mensen in ernstige en acute psychiatrische nood, met een focus op respectvolle zorg. Samen met de cliënt en de naasten zoeken we naar behandeldoelstellingen binnen een veilig zorgklimaat. Presentie, empowerment en herstelgericht denken zijn essentiële begrippen op deze afdeling.

De Intensieve Behandeleenheid (ID) is een (semi-)gesloten behandelafdeling voor cliënten met een complexe en/of dubbeldiagnose problematiek die een intensief behandeltraject nodig hebben. Hier ligt de nadruk op herstelondersteunende behandeling en begeleiding, gericht op de oriëntatie naar de meest geschikte woon- of begeleidingsvorm.

Jouw profiel: verbinding, kracht en ervaring

Wie ben jij? Om te gedijen in deze rol als familie-ervaringsdeskundige, vragen ze het volgende:

 • Je hebt persoonlijke ervaring als familielid of naaste van iemand met psychische kwetsbaarheid en je hebt deze ervaring getransformeerd naar waardevolle kennis.
 • Ervaring of affiniteit met cliënten in crisis, complexe en/of dubbeldiagnose is een pluspunt.
 • Ervaring met gedwongen opname is een extra troef.
 • Je hebt een opleiding familie-ervaringsdeskundigheid gevolgd of bent bereid dit te doen.
 • Je hebt een sterk gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en kunt goed functioneren in een team.
 • Je denkt en handelt verbindend en krachtgericht.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Je durft de uitdaging aan om te werken op afdelingen die volop in ontwikkeling zijn en waar de functie van familie-ervaringsdeskundige nog niet volledig is uitgekristalliseerd.
 • Je identificeert jezelf met de missie van de Groep Broeders van Liefde.
 • Je hecht belang aan persoonsgerichte zorg en presentie in je dagelijkse handelingen.
 • Je combineert authenticiteit en professionaliteit en bent bereid kritisch naar je eigen handelen te kijken.
 • Je herkent jezelf in hun 5 kernwaarden: respect, professionaliteit, cliëntgerichtheid, kwaliteit en samenwerking, en handelt hiernaar.

Hun aanbod: betrokkenheid, groei en waardering

Wat kun je verwachten? Bij Psychiatrisch Centrum Ariadne zorgen ze voor een veelzijdige, uitdagende en boeiende vrijwilligersfunctie. Je zult betrokkenheid voelen, voldoening ervaren en waardering ontvangen. Ze hanteren een actief beleid dat gericht is op het creëren van een gezonde en zorgzame werkomgeving. Hier zijn enkele voordelen die ze bieden:

 • Een boeiende vrijwilligersfunctie met variatie en verantwoordelijkheid binnen twee dynamische en opkomende teams.
 • Diverse opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, zodat je kunt blijven groeien in jouw rol als familie-ervaringsdeskundige.
 • Ruimte voor intervisie en coaching.
 • Ze houden rekening met jouw talenten, beschikbaarheid, work-life balance, enz., in overleg met jou.
 • Een vrijwilligersovereenkomst met verschillende voordelen die verbonden zijn aan PC Ariadne.
 • Plaats van tewerkstelling: PC Ariadne – Reymeersstraat 13a, 9340 Lede.

Interesse?

Voor meer informatie, een gesprek of het specifieke functieprofiel kun je contact opnemen met Lieven Claeys, Projectmedewerker Zorg, via 0474/53.56.23 of lieven.claeys@broedersvanliefde.be. Ze verstrekken graag aanvullende informatie op eenvoudige aanvraag.

Sluit je aan bij hun team en maak een verschil als familie-ervaringsdeskundige!

 • Deel deze pagina: