Main content

Vraag

Beste

Betreft: auditieve hallucinaties – olanzapine instant 10 mg

Mijn zoon startte twee dagen geleden een behandeling met olanzapine 10 mg éénmaal per dag. Mag hij in geval van ernstige crisis waarbij hij totaal ontredderd is dit pilletje eerder innemen?

Bedankt

 
 

Antwoord

Beste,

Olanzapine wordt doorgaans gegeven aan een dosis tussen 5 tot 20 (en heel soms zelfs 25 of 30) mg per dag, en dat kan zowel voor stemmingsproblemen als psychotische klachten.

Welke de beste dosis voor jouw zoon is, is moeilijk van op afstand te bepalen natuurlijk. Het is o.m. ook afhankelijk van de mate waarin hij de huidige dosis op zich goed verdraagt of niet, om te bepalen of je nog een halve of hele tablet extra kan nemen. Het gebeurt alleszins wel regelmatig bij toegenomen crisissymptomen dat we dit zo doen.

Maar dat is dus toch best iets waarover je niet moet of mag aarzelen om dit eerstdaags na te vragen bij de arts die hem dit medicijn is beginnen voorschrijven. Je zou deze bijvoorbeeld kunnen proberen telefonisch te bereiken om hem of haar deze vraag voor te leggen.

Hopelijk lukt dit snel en kan je zoon zo ook gauw terug wat vat krijgen op het geheel wat hem nu blijkbaar toch overweldigt.

Wim Simons

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Wim Simons op 21 juli 2021
  • Deel deze pagina: