Main content

Vraag

Ik denk dat ik psychoses doormaak al weet ik het niet zeker. Ik weet niet of ik op die momenten wanen of hallucinaties heb, maar mensen zeggen achteraf iets van “nu kan ik weer met jou praten, nu kom je terug helder over“, of soms verneem ik dingen van anderen waar ik totaal geen besef van heb en geen herinneringen aan heb.

Ik heb wel gemerkt dat ik 1 a 2 dagen erg hyperactief ben en dan een dag erg vermoeid en dan ervaar ik heel rare vreemde dingen. Kan gebeuren dat ik niet meer kan spreken op dat moment. Als ik dan toch kan spreken dan is dat op een nogal verhakkelde manier. Ik lijk dan ook een soort van hyperfocus te hebben, echt alles qua details vallen me op. Ik zie schaduwen bewegen naarmate ik met mijn kar door het gebouw afga, ik zie kraantjeswater heel helder en in slow-motion stromen, ik herken dan zelfs druppel na druppel terwijl het snel er uitstroomt. Klinkers buiten op het werk lijken dan een levendige beweging te hebben, vloeiend, golvend. Weet niet goed hoe ik het moet omschrijven.

Maar ik besef wel op dat moment dat ik iets erg vreemds aan het ervaren ben. Meestal na een paar uur ben ik weer terug de gewone ik.

Is dat een psychose wat ik dan ervaar?

Tevens heb ik ook iets waarvan men zegt dat het een conversiestoornis of PNEA is. Kan dat daar ook iets mee te maken hebben of staat dat daar los van?

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag via PsychoseNet te stellen.

De ervaringen die u beschrijft op zintuiglijk vlak, het druppel per druppel herkennen van water, het zien van beelden in slow motion, klinkers die een vloeiende beweging vormen, kunnen een onderdeel van psychose zijn.

Psychose kan je omschrijven als een interpretatiefout van de hersenen, omdat ze beelden van de werkelijkheid anders gaan waarnemen. Het brein heeft het moeilijk om alle binnenkomende prikkels juist te filteren, en juist te plaatsen. Anderzijds zou het ook kunnen dat het om een vorm van epilepsie gaat. Het zich niet kunnen herinneren van bepaalde gebeurtenissen is niet typisch voor psychose. Sommige mensen met psychosegevoeligheid kunnen zich net alles haarscherp voor de geest halen wat er gebeurd is. Ik denk dat het in uw geval verstandig is om een neuroloog te raadplegen en te vragen een EEG te nemen.

Ik wens u alvast heel veel goede moed en sterkte bij het verdere diagnostische proces.

Met hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 19 augustus 2022
  • Deel deze pagina: