Main content

Vraag

Geachte

Graag zou ik van u willen weten wat uw ervaring is met het toevoegen van Olanzapine aan Amisulpride .
Mijn zoon gebruikt momenteel Amisulpride maar heeft desondanks angsten. Naast de Amisulpride gebruikt hij ook Lorazepam. Het voorstel is nu om Olanzapine toe te voegen. Ik weet niet of dit wijs is. Mijn voorkeur zou uitgaan naar afbouw van de Lorazepam met taperingstrip en bijv. ACT. Hij zal moeten leren om met zijn angsten om te gaan. Graag zou ik uw mening hebben.

Bij voorbaat dank

 
 

Antwoord

Beste,

Olanzapine kan een zeer goede keuze zijn om angsten te behandelen die kaderen binnen psychotische symptomen. Het kan misschien helpen om op deze manier Lorazepam af te bouwen. Het combineren van antipsychotica gebeurt wel vaker. Het laat toe om specifieke voordelen van producten te combineren. Uiteraard is het goed om dit kritisch in vraag te stellen. Het combineren van verschillende geneesmiddelen vergroot namelijk ook de kans op bijwerkingen. Als Olanzapine dus een goed effect heeft, is het misschien mogelijk om Amisulpiride af te bouwen. Dit is iets dat de behandelend psychiater en de patiënt samen moeten bekijken. Uiteraard kan het een zeer waardevolle aanvulling zijn om breder te kijken dan enkel psychofarmaca. ACT kan hierin zeker waardevol zijn en lijkt me het verkennen waard. Het leren omgaan met bepaalde klachten kan de nood aan medicatie inderdaad verminderen.

Groeten,
Jeroen

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 16 juni 2021
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: