Main content

Vraag

Er zijn bedrijven die genetische tests aanbieden om te bepalen welke medicatie het meest geschikt voor je is. Mijn vraag is: zijn ze wetenschappelijk onderbouwd of niet?

Antwoord

Beste,

Momenteel worden we als artsen nog niet echt geadviseerd om gebruik te maken van dergelijke tests van zulke bedrijven. Voor zover ik weet zijn deze ook in België nog niet echt erkend of geregistreerd. De wetenschappelijke validiteit ervan is dus alleszins nog niet bekrachtigd vanuit officiële hoek. Ik zou dus zeker voorzichtig zijn met zowel het gebruik, de interpretatie en de mogelijke kostprijs ervan op dit moment.

Dit neemt niet weg dat er in de wetenschap zeker verder werk wordt gemaakt van het onderzoeken van de meerwaarde van zulke tests. Op termijn valt het dus niet uit te sluiten dat deze aanpak zinvol kan worden. Al zal het ook dan steeds in goed overleg met je behandelende arts moeten gebeuren, want een correcte interpretatie zal dan zeker de nodige vakkennis vereisen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Wim Simons op 12 maart 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: