Main content

Vraag

Beste,

Ik neem Zyprexa, maar dit zorgt voor enorme spierstijfheid als bijwerking. Bestaat er een medicijn dat inwerkt op deze spierstijfheid dat geen hart- en maagklachten met zich meebrengt? Ik probeerde reeds Akineton, maar dit helpt niet.

Met vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

Zyprexa is een medicijn dat in principe ontworpen is om psychose, stemmingswisselingen en manie te behandelen. We weten uit de praktijk dat dit medicijn een uur na inname een zekere rust brengt in de gedachten en daardoor ook gedragingen helpt kalmeren.

Afhankelijk van je eigen kenmerken en kwetsbaarheden, zowel psychisch als fysiek, kan het helaas zo zijn dat er bijwerkingen ontstaan onder de vorm van stramheid en spierstijfheid. Vaak wordt de dosis van het medicijn, in dit geval Zyprexa, gereduceerd zodat je er nog steeds een positief effect van ondervindt, maar dat de bijwerkingen veel minder of niet meer voorkomen.

Een andere optie waarvoor men soms opteert, is het toevoegen van een proefbehandeling met het medicijn Akineton, dat dergelijke bijwerkingen van Zyprexa kan helpen 'neutraliseren'. Of dit een optie is kan je best eerst met je behandelaar bespreken.

Wat betreft de maagklachten zie ik niet meteen een exclusieve link met de Zyprexa. Er zijn  diverse oorzaken van maagklachten, die je altijd ook met je huisarts best goed kan onderzoeken.

Een andere optie is een alternatief zoeken voor Zyprexa die zich richten op de slaap. Ook coaching en slaapeducatie zijn onontbeerlijk om je een voorbereidend slaapritueel te helpen vinden dat zeker ook een stuk kan bijdragen tot een betere nachtrust.

Ik hoop alvast dat je met je behandelaars verder in dialoog gaat over de problemen en deze samen breed en multifactorieel kan benaderen opdat hij of zij je toch mee kan assisteren in zowel de zoektocht naar betere en verdiende nachtrust als naar een beter algemeen fysiek en psychisch welbevinden dat nu misschien wel verstoord kan zijn door verschillende factoren en oorzaken tegelijk.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Wim Simons op 12 september 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: