Main content

Vraag

Dag Kirsten,

Mijn moeder heeft met het proper maken van het vuur een elektrische shock gehad waarbij ze letterlijk door de lucht vloog. Ze was in verwachting van mij toen dat gebeurde. Ik heb ondertussen elf psychoses gehad. Zou deze gebeurtenis een invloed kunnen hebben op mijn psychoses? Ik heb twee reeksen gehad tussen mijn 17 jaar en 23 jaar vijf opnames met psychose. Daarna 23 jaar geen medicatie of psychologische bijstand. Bij verbouwingen aan ons huis terug prijs. Op vier jaar tijd zes opname met psychoses. De eerste was een heel hoge piek en dan precies naschokken. Dit was zo zowel als ik 17 jaar en als ik 45 jaar was.

Bedankt voor uw antwoord

Antwoord

Beste Guy,

Dank om je vraag te stellen via Psychosenet.
Het krijgen van een psychose is meestal het gevolg van een samenloop van heel veel omstandigheden. Als voornaamste oorzakelijke factoren kennen we een genetische kwetsbaarheid (psychose in de familie), infecties tijdens de zwangerschap, migratie, druggebruik, psychologische stress (gepest worden, relatiebreuk, problemen tijdens de studie of op het werk), psychische trauma, sociale problemen.
Het incident met de elektrische schok lijkt mij geen verband te houden met het ontwikkelen van psychose op latere leeftijd, al zal dat uiteraard wel grote invloed gehad hebben op het stressniveau van uw moeder op dat moment en de weken daarna.
Ik hoop u alvast een beetje geholpen te hebben met mijn antwoord op uw vraag, en wens u nog veel goede moed en kracht voor alle uitdagingen in het leven.

Met hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: op 22 februari 2022
  • Deel deze pagina: