Main content

Vraag

Beste,

Ik ben al langer dan een jaar ‘psychose vrij’. Ik voelde me lang best goed en stabiel, maar nu ervaar ik voor het eerst terug enorm veel stress en plots krijg ik heimwee naar de tijd van mijn psychose. Ik voelde me heel lang veilig in het slecht voelen omdat dat heel lang mijn veilige haven was.

Mijn vraag is of het normaal is deze heimwee te hebben? En ben ik de enige hierin?

Met vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

De weg naar herstel is een kronkelige weg. Het is vrij normaal dat je tijdens periodes van veel stress terugdenkt aan de periode dat je psychotisch bent geweest. Wanneer je zo ontredderd bent geweest, kost het tijd om jezelf (en je lichaam) weer te leren vertrouwen. Is een stemmingswisseling een depressie; is angst bij stress een nakende psychose. Het is duidelijk wanneer het doorbreekt, maar onzekerheid geeft constante spanning. Soms zelfs zodanig dat je de spanning wilt doorbreken door zekerheid en dan lijkt de psychose aantrekkelijker dan de spanning.

Je vertelt een iets ander verhaal. Je geeft aan dat als je zo lang psychotisch bent geweest, de psychose het normale lijkt en dat je daar terug naar hunkert. Mensen zoeken steeds een evenwicht en dat evenwicht is heel vaak een situatie of periode waarnaar je kunt refereren. De psychose is voor jou nog steeds de referentie.

Tenslotte, een psychose is voor veel mensen beangstigend. Je noemt het zelf een periode van 'je slecht voelen'. Ik neem aan dat je je beter voelt wanneer je niet psychotisch bent. Dit is niet steeds zo. Maar dat is echt een zeer persoonlijke aangelegenheid. Probeer voor jezelf eerlijk te zijn en te bekijken waar je je best bij voelt. Waar je je het beste bij voelt, is op termijn best haalbaar. Herstel is steeds mogelijk.

Met vriendelijke groet

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 1 oktober 2022
Expert Avatar

Philippe Delespaul is een klinisch psycholoog en hoogleraar innovaties in de geestelijke gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht. Hij heeft ervaring met wijkgerichte zorg en de ontwikkeling van weerbaarheid bij mensen met een psychose en hun betrokkenen.

  • Deel deze pagina: