Main content

Vraag

Beste,

Mijn dochter is hypomaan en mogelijks ook psychotisch.

Ze heeft geen hallucinaties maar haar ideeën zijn echter totaal niet realistisch. Is dit ook een teken van psychose? En vanaf wanneer moet er echt ingegrepen worden?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Als ik je goed begrijp, vertoont je dochter gedrag en ideeën waarvan iedereen rondom vindt dat ze buiten proportie en onrealistisch groots zijn. Dat kan inderdaad wijzen op een hypomanie of manische psychose. Ik verwijs je graag naar deze webpagina die daarover verder uitleg geeft.

Jullie kunnen vanuit de omgeving inderdaad het gevoel krijgen dat er moet ingegrepen worden, zodat ze met haar gedrag en ideeën geen schade aanricht in haar relaties, t.a.v. zichzelf of haar toekomst. Best kunnen jullie voor die inschatting en afweging samen met betrokken hulpverleners (zoals de huisarts) overleg plegen, hoe je haar precies kan helpen. Als het kan, zonder haar fysiek in te perken, te overmeesteren of af te zonderen, want daar lopen mensen vaak traumatische ervaringen bij op, die hen hun hele leven lang bij blijven - hoe goedbedoeld-beschermend het 'ingrijpen' ook was.

Hopelijk kunnen jullie met voldoende verbinding en vertrouwen haar ertoe brengen dat ze een gesprek en behandeling toelaat.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Simons op 5 november 2023
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: