Main content

Vraag

Kan een psychose zonder dat deze behandeld wordt, vanzelf overgaan?

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Een psychose is een ernstige toestand van mentale instabiliteit, veroorzaakt door een onevenwicht van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Vaak is een psychose het gevolg van verschillende omstandigheden: psychologische stress, druggebruik, medische problemen, migratie...

Een onbehandelde psychose is een risico voor het psychische welbevinden in de toekomst, en moet dus altijd zorgvuldig gemonitord en opgevolgd worden.

Een eerste ongecompliceerde psychose die niet tot ernstige gedragsproblemen leidt, en bij wie een groot ondersteunend netwerk permanent beschikbaar is voor de patient, kan eventueel zonder medicatie behandeld worden. Met bijvoorbeeld een periode een prikkelarme omgeving bieden, ondersteunende en ik-versterkende gesprekken met een getraind psychotherapeut, voldoende slaap en dagstructuur. Dan is het zeker mogelijk dat een psychose vanzelf verdwijnt. Maar die aangehaalde elementen van dagstructuur, prikkelarm, psychotherapie, dat zijn natuurlijk allemaal onderdelen van een behandeling, zij het dan zonder medicatie.

Helemaal niets doen, lijkt mij verwaarlozend en zelfs een medische fout. Dat zou ik zeker niet adviseren.

Beste groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 27 augustus 2021
  • Deel deze pagina: