Main content

Vraag

Beste,

Ik heb al enige tijd last van sociale angsten en een depressie. Van 2009 tot 2011 heb ik Cymbalta ingenomen. Hier had ik ontzettend veel baat bij. Ik was zeer energiek en ervaarde geen angsten.

Ik zou dit graag, in samenspraak met mijn huisarts, terug opstarten. Bestaat de kans dat dit opnieuw hetzelfde resultaat levert?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Ik begrijp uit je vraag dat je in het verleden een depressie en sociale fobie hebt overwonnen met de mede-ondersteuning van het antidepressivum Cymbalta en dat je dit medicijn ook hebt kunnen stoppen in het verloop van je verdere herstel. Maar dat je nu terug moeilijkheden ondervindt, waarvoor je (die) medicatie terug overweegt op te starten.

Medicatie kan heel helpend maar tegelijk op zich vaak onvoldoende zijn om duurzame verbetering en herstel te bekomen. Ondersteuning op vlak van psychotherapie, dagelijks ritme, fysieke activiteit en sociale verbinding zijn minstens even belangrijk in je behandelplan dat je opbouwt met je behandelaar(s). Vermoedelijk heb je daar al stappen in ondernomen, maar ik vond het wel belangrijk ze toch nog even te benoemen.

Maar om op je vraag te antwoorden: de praktijkervaring leert ons zeker dat het terug opstarten van een medicijn dat bij jou ooit goed gewerkt heeft, een zinvolle keuze is. Tenminste, als de klachten en symptomen vergelijkbaar en niet nog uitgesprokener zijn dan enkele jaren geleden.

Al is er anderzijds natuurlijk geen absolute garantie van gelijkaardige werkzaamheid omdat jij en je metabolisme mogelijks toch wat zouden kunnen veranderd zijn in de voorbije jaren. Maar vaker is het toch zo dat dit elementen zijn die wat stabielere eigenschap van je vormen, wat vooral ook interessant is in het kader van mogelijk nevenwerkingen. Immers, de kans is toch vrij groot dat je een medicijn, dat je voorheen goed verdroeg, nu ook goed zal tolereren.

Kortom, goed dat je samen met je behandelaar bekijkt hoe je jouw terug opflakkerende klachten zowel met medicatie als andere manieren probeert aan te pakken. En dat je daarbij probeert uit te gaan van wat je uit vorige behandelingen geleerd hebt of als effect ervaren hebt, om die kennis terug aan te wenden.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Wim Simons op 6 januari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: