Main content

Vraag

Beste,

Ik vraag mij af of het verantwoord is om verschillende medicatie steeds met elkaar te combineren? Is dit gevaarlijk?

De medicatie die ik neem is 300 mg Venlafaxine, 30 mg Clomipramine en 20 mg Diazepam.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Ik zie dat je met 300 mg per dag de bijna maximale dosis Venlafaxine inneemt, gecombineerd met een eerder lage dosis Clomipramine. Het lijkt er dus op dat je psychiater vooral met de Venlafaxine je depressie en angsten probeert te behandelen en dat de Clomipramine aanvullend wordt gegeven. De reden voor die aanvulling zou je best nog eens goed bevragen bij je eigen behandelaar.

Het kalmeermiddel Diazepam wordt doorgaans voorgeschreven om op korte termijn hele forse angsten te milderen. Ik wil benadrukken dat dit best enkel op de korte termijn gericht blijft, gezien dit wel een medicijn is met verslavend potentieel.

Tenslotte moeten we ook wel in het achterhoofd houden dat een combinatie van medicijnen iets meer kansen geeft op (sterkere) bijwerkingen. De 2 antidepressiva zouden mekaar daar zeker wel wat in kunnen versterken, al is de lagere dosis Clomipramine toch van beperkte invloed op dat vlak.

Als conclusie kan ik je dus wel bevestigen dat dit op zich geen onverantwoorde combinatie van medicijnen is, maar dat je zeker goed moet navragen bij je eigen behandelaar waarom hij of zij je deze specifieke combinatie voorschrijft, en met welke termijn voor ogen.

Aarzel dus zeker niet hierover in gesprek te gaan met je eigen arts, zou ik je willen aanmoedigen.

Vriendelijke groet

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58 jaar
Beantwoord door: Wim Simons op 15 oktober 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: