Main content

Vraag

Ik ben momenteel bezig met het volgen van een stage op een boekhoudafdeling om terug professioneel aan de slag te kunnen gaan. Nu is m’n grootste bekommernis dat ik te traag functioneer, omdat ik dit hoofdzakelijk na 2 psychoses op verschillende jobs te horen kreeg.

Ligt de oorzaak van de traagheid aan de antipsychotica of aan de gevolgen van de 2 psychoses die ik gehad heb – de laatste bijna 7 jaar geleden? Of is het zoals men zegt – ook mijn psychiater die dit niet met zoveel woorden zegt, maar het dus ook niet ontkent – eigen aan m’n eigen persoonlijkheid? Wat is uw opinie?

Antwoord

Beste Mevrouw,

Erg lastig is dat, zo vertraagd functioneren. Het zou kunnen het gevolg zijn van de psychose zelf. Terugkerende psychose geeft vaak negatieve symptomen, een soort van depressieve reactie waardoor je minder goed functioneert en minder energie hebt. Maar het kunnen ook cognitieve klachten die ook samenhangen met psychose waardoor je geheugen en je concentratie verstoord is en waarvoor het soms zinvol kan zijn om geheugentraining te volgen.

Het kan natuurlijk ook te maken hebben met een te hoge dosis aan medicijn. Het beste is natuurlijk wanneer je dit met je psychiater kan bespreken en samen met hem naar oplossingen kan zoeken. Het is zeker belangrijk om hoopvol te blijven, want zulke klachten kunnen nog vaak verbeteren in de loop der jaren, wanneer je problematiek meer gestabiliseerd raakt.

Veel succes!

Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 23 maart 2018
  • Deel deze pagina: