Main content

Vraag

Kan een patiënt een bepaalde diagnose uit zijn medisch dossier laten verwijderen? Bestaat er hier een wetgeving rond? Ik heb namelijk het gevoel dat de diagnose gesteld is door de psychiater zonder uitgebreid onderzoek.

 

Antwoord

Beste,

Als patiënt kan u zich beroepen op patiëntenrechten (de wet van 22 augustus 2002).

Als patiënt kan u aan de arts steeds vragen om in uw patiëntendossier correcties aan te brengen die betrekking hebben op de verbetering van objectieve gegevens, zoals bijvoorbeeld de verbetering van onjuiste naam, de verbetering van een fout adres of de aanpassing van een onjuiste familiale toestand.

Dit recht op verbetering is echter niet absoluut. U kan als patiënt niet zomaar van een arts eisen dat die zijn beoordeling van uw gezondheidstoestand aanpast of schrapt in het patiëntendossier. Wel kan u aan de arts vragen om in uw patiëntendossier te vermelden dat u een bepaald gegeven (bijvoorbeeld een diagnose) betwist.

Ik hoop dat u met deze informatie iets meer geholpen bent.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Julie Hantson op 4 juni 2019
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: