Main content

Vraag

Geachte,

Ik kom net uit een zware psychose. Ik ben mijn structuur compleet kwijt. Ik kan ’s nachts niet slapen ondanks de nachtmedicatie die ik neem. Hoe moet ik voort? Kan ik dit herstellen (een wekker heb ik geprobeerd, maar word niet wakker). Ik wou u ook vragen hoe ik opnieuw mijn concentratie kan opbouwen? Nu doe ik een half uurtje iets en moet ik weer een uurtje rusten… ik wenste dat ik 1 uur lang piano kon spelen aan een stuk door, maar dat lukt niet door de stemmen die ik hallucineer… hopend een antwoord van u te verwachten dank ik u bij voorbaat.

Mvg

 
 
 
 

Antwoord

Beste,

Dank voor uw openheid en om uw vraag via PsychoseNet te stellen. De periode na het herstel van een psychose is inderdaad moeilijk.
Voor het herstel van de slaap is het belangrijk om te proberen overdag niet te slapen. Als het ritme van wakker zijn overdag en slapen 's nachts wordt doorbroken, is het erg moeilijk om dat later weer te herstellen. Je zou ook met je behandelaar kunnen bespreken om het medicatieschema aan te passen, dat je overdag geen slaapverwekkende medicatie neemt, en voor je gaat slapen geen opwekkende middelen (zoals sommige antidepressiva bijvoorbeeld). Als het moeilijk wordt om overdag niet in te dommelen, zou je een wandeling kunnen maken. Bewegen helpt om je psychisch beter te voelen, maar ook om niet te slapen.
De concentratieproblemen waar je over schrijft, zijn erg normaal en niet zorgwekkend in deze fase. Meer nog, het is zelfs knap dat het je al lukt om je een halfuur te concentreren. Als je piano speelt en na een halfuur lukt het niet meer, dan kan je inderdaad het beste stoppen, en de dag nadien opnieuw proberen. Misschien kan je dan 1 of 2 minuten langer spelen. Langzaam maar zeker zal de concentratie en de focus zich weer opbouwen. Het beste dat je kan doen is regelmatig activiteiten plannen (en doen natuurlijk) die concentratie vragen en waardoor je je hersenen traint, zoals een atleet bij een revalidatie na een blessure.

Ik wens je alvast heel veel goede moed en succes toe!

Hartelijke groeten,
Kirsten

 
 
 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 7 juni 2021
  • Deel deze pagina: