Main content

Vraag

Ik heb een vraag over de medicatie die ik neem om te kunnen slapen.

Vroeger nam ik benzodiazepines, maar nu niet meer. Nu neem ik ’s avonds 1000 mg Seroquel, vijf Trazolans en vijf Etumines. Deze medicatie is mij voorgeschreven door de psychiater, maar ik vraag mij af of ik nu niet te veel medicatie neem? Ik slaap er sinds kort wel goed door, maar gaat die medicatie dan nog wel helpen als ik opnieuw een psychose zou krijgen? Of is er geen kans meer dat ik opnieuw een psychose krijg?

Antwoord

Beste,

Complexe problemen vragen soms complexe (medicamenteuze) oplossingen.

In de eerste plaats is het een goede zaak dat je bent kunnen stoppen met benzodiazepines en dat je bovendien sinds kort goed slaapt. Op zich wijken de door jou gebruikte doseringen van de afzonderlijke medicijnen niet zo ver af van de gebruikelijke maximum doseringen. Het feit dat je ze natuurlijk combineert en allemaal voor het slapen inneemt, zorgt ervoor dat het inderdaad een grote hoeveelheid wordt.

Voor wat betreft de toekomstige werkzaamheid naar psychose zou ik me niet te veel zorgen maken. Een onderhoudsbehandeling met 1000 mg Seroquel kan inderdaad het risico op het terugkeren van een psychose verkleinen, al neemt dit het risico niet volledig weg.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 27 februari 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: