Main content

Vraag

Jaren geleden werd ik gedwongen opgenomen omwille van een psychose en waanideeën. Tot nu toe heb ik dit nog geen plaats kunnen geven.

Er zijn momenten dat ik er niet aan denk, maar bijvoorbeeld afgelopen nacht spookten die gedachten en waanideeën weer door mijn hoofd. Zo weet ik nog precies wat ik allemaal deed kort voor die opname. Ook herinner ik me nog perfect wat ik deed of zei tijdens die opname vanuit mijn psychose. Ik kan me die hele periode voor de geest halen en krijg die herinneringen niet uit mijn hoofd. Ook krijg ik niet veel begrip van mijn familie, kinderen of andere mensen in mijn naaste omgeving.

Antwoord

Beste,

Veel mensen kunnen zich haarfijn herinneren wat er zich tijdens een psychose afspeelde. Mensen komen tijdens een psychose voor buitenstaanders vaak wel verward over, maar er is meestal niks mis met het bewustzijn en het geheugen. Zaken worden dus vaak zeer goed herinnerd. Soms kunnen dempende effecten van medicijnen er wel voor zorgen dat mensen zich bepaalde zaken niet meer herinneren.

Een psychose en aansluitend een gedwongen opname kunnen erg traumatiserende gebeurtenissen zijn. Dit maakt dat bepaalde herinneringen erg levendig en beangstigend kunnen zijn. Gerichte behandeling (medicatie, therapie) voor deze traumagerelateerde klachten kan aangewezen zijn.

Veel sterkte.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 27 februari 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: