Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb in 2009 en 2011 een psychose gehad. Momenteel krijg ik daartegen maandelijks een inspuiting met Abilify maintenance 400 mg (2/3de inspuiting). Nu loop ik stage op een boekhoudafdeling met het oog op een nieuwe tewerkstelling.

Na m’n psychose kreeg ik op diverse jobs telkens te horen dat mijn tempo te traag was. Kan dit z’n oorzaak vinden in de gevolgen van een psychose of door het medicatiegebruik of heeft dit alles er niets mee te maken? Wat is uw visie hieromtrent?

Alvast bedankt voor een antwoordje terug.

Antwoord

Beste Mevrouw,

Dank om deze vraag te stellen via Psychosenet.

Ik begrijp uit je vraag dat je voor je psychose geen problemen had met het tempo dat op het werk werd vereist, maar dat dit na de psychose moeilijker is geworden.

Een psychose kan inderdaad een negatieve invloed hebben op je cognitieve functie, op je aandacht en concentratie, op je geheugen, op verwerkingssnelheid, op de manier waarop je problemen probeert op te lossen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat die moeilijkheden blijvend zijn! Je kan het vergelijken met revalidatie na een ingewikkelde botbreuk door een ernstig verkeersongeval: in de eerste fase kan je met moeite alleen bewegen, maar na kinesitherapie lukt het steeds beter. En op de duur heb je alleen nog pijn en bewegingsbeperking na zware inspanningen.

Medicatie kan de cognitieve functie ook beïnvloeden, zeker als je last hebt van vermoeidheid. Maar de meeste antipsychotica hebben een gunstig effect op cognitie. Het komt er op aan een optimale balans te vinden tussen werking en bijwerkingen, en steeds aan een zo laag mogelijke dosis.

Ik denk dat het goed is dat je blijft oefenen met efficiënt werken en tempo op de stage. Het zal steeds beter gaan...

Ik wens je alvast heel veel succes met de stage!

Hartelijke groeten,

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 13 maart 2018
  • Deel deze pagina: