Main content

Vraag

Beste,

Mijn dokter heeft me Risperdal 0,5 mg voorgeschreven. Bestaat de mogelijkheid dat ik hiervan verdik?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Risperdal is een medicijn dat zeker bij een aantal patiënten geassocieerd is met gewichtstoename, maar bij anderen dan weer niet. De dosis die je beschrijft, is alleszins erg laag, hoewel er bij verschillende personen ook geen exacte lineaire relatie bestaat tussen de dosis en de kans op gewichtstoename.

In ieder geval is het sterk aan te raden dat iedereen die dergelijke medicijnen inneemt, bewuster met beweging, eten en drinken omgaat. Niet alleen omdat eventuele gewichtstoename door het medicijn daardoor voorkomen of ingeperkt kan worden, maar zeker ook omdat beweging en een gezonde, evenwichtige voeding rechtstreeks bijdragen tot zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Wim Simons op 8 januari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: