Main content

De redactie van PsychoseNet werd hartelijk ontvangen op de Gooikenshoeve, een zorgboerderij, uniek in zijn soort. De nood aan een niet-klassieke therapeutische setting dringt zich op.

VZW Gooikenshoeve werd opgericht om psychisch en maatschappelijk kwetsbare jongeren en jongvolwassenen vanaf 17 tot 25 jaar een zinvolle dagbesteding aan te bieden in een kleinschalige, veilige en warme omgeving. 

Intuïtief en laagdrempelig samen zijn

Bij het binnenrijden, sta je onmiddellijk in verbinding met de natuur. Rechts de geitjes en twee varkentjes, links een stal met 2 zachte paarden, gestationeerd naast de konijntjes. De gebouwen omcirkelen een soort binnenplaats; gezellig, kleinschalig, netjes. Thuiskomen is het gevoel dat hierbij past. Achteraan weiden, tuinbouw, serres en ook plaats voor een tractor, een zitmaaimachine, allerhande materiaal om de boerderij en de dieren te verzorgen. Want dat is wat er gebeurt. Intuïtief en laagdrempelig samen zijn. De relatie met elkaar is fundamenteel anders dan in een klassieke psychiatrische setting. Je ziet niet wie hier te gast is, iedereen gaat gelijkwaardig en respectvol met elkaar om. Er moet veel gebeuren en toch stelt Luc De Backer, bezieler van het project, geen verwachtingen.

De énige regel die geldt, is ‘schoenen uit bij het binnenkomen’ 

Luc, stelt me onmiddellijk voor aan zijn zoon Charles en aan Michiel die beiden de jongeren, die hier tot rust komen, begeleiden. Om een idee te geven de Gooikenshoeve ontvangt 60 à 70 mensen per jaar, voornamelijk overprikkelde jongeren, die de weg in onze oververhitte samenleving zijn verloren en geen toekomstperspectief meer zien. Als ondernemer heeft Luc De Backer heel wat succesvolle paden bewandeld en ‘zingeving’ is de rode draad doorheen zijn leven gebleven. Al van jongs af vroeg hij zich regelmatig af, “wie zijn we, wat doen we”. In dit project, waarmee Luc 4 jaar geleden is gestart, vallen zijn puzzelstukken samen. Eenvoud, rechtstreeks menselijke interactie binnen een warme en veilige omgeving bieden aan kwetsbare jongeren.

Gedreven vanuit een diep menselijk engagement

Als ondernemer en vanuit een diep menselijk engagement leidt Luc zijn zorgboerderij, voorlopig met eigen middelen. Luc is gedreven om kenbaar te maken hoe groot het verschil is met een klassiek therapeutische setting die meer dan eens leidt tot ‘uitbehandeld’. Er wordt hier niet gewerkt. Er wordt gezorgd. Gezorgd voor de boerderij, voor de dieren en voor elkaar. Er wordt gelachen en samen gehuild. De begeleiders en hun jongeren brengen de meeste tijd van hun dag ‘buiten’ door met de dieren, bij de natuur, in de rust. Jongeren mogen aan alles deelnemen, zonder druk. Ook voor ontreddering is er in de Gooikenshoeve plaats. Sommigen gasten komen 2 à 3 maanden wekelijks langs, anderen blijven jaren hangen. De gemiddelde duurtijd is 6 maanden. Het psychiatrisch centrum Sleidinge en andere organisaties werken samen met Luc. Ze zien er de nood van in, ze onderstrepen het belang van dit initatief en maken graag gebruik van de faciliteiten in zoverre dit mogelijk is.

Blijven dromen is belangrijk

Luc’s grote droom is een bijkomend gebouw naast hun domein optrekken, waar jongeren zouden kunnen resideren met de nodige hulpverleners. Want dat kan op de Gooikenshoeve voorlopig nog niet. Er is één kamer beschikbaar. Maar het voortdurend 24/24 aanwezig zijn van begeleiding, daarvoor is er momenteel geen budget. 

Wij zullen met PsychoseNet er alles aan doen om mee ruchtbaarheid te geven aan dit waardevol project, zodat ze verder kunnen groeien, middelen bemachtigen en een voorbeeld zijn voor andere gelijkaardige kleine therapeutische settings.


* Lees meer over de Gooikenshoeve 
* Bezoek de website
* Ben je geraakt door dit project, wens je Luc De Backer structureel te steunen en zijn droom mee waar te maken, dan kan je met hem contact opnemen via luc@gooikenshoeve.be.
* ontdek ook het Soteriahuis en El Camino

 

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *