Main content

Herlinde Wynants, 60 jaar, is mama van 2 volwassen zonen, internist en ervaringsdeskundig in psychose-gevoeligheid sinds 2012. Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met anderen deelt.

Herlinde beschrijft in deze blog de rol van sensualiteit en seksualiteit in het herstel van een psychose

Seks is gezond

Liefdevol naar elkaar kijken en lachen, luisteren, aanraken, aangeraakt worden, speels plagen, zoenen en samen spelletjes bedenken, vormt niet enkel de lijm tussen partners maar is goed voor de emotionele, sociale en lichamelijke gezondheid. Zo bevordert tongzoenen en seks de kwaliteit van het immuunsysteem. Seks helpt je lichaam om overbodige spanning en emoties te lossen. Zo ben ik ervan overtuigd dat seks, net zoals spelen in ideale omstandigheden kan helpen om kleine en grote trauma’s op te lossen. Seks zorgt niet enkel voor de ontlading van teveel spanning maar werkt ook als dockingstation. Je kan je lichaam heropladen en het van een dosis natuurlijke pijnstilling voorzien.

Liefdesspel

Spelende zoogdieren (lees Spelen en herstel) hebben een zachte blik, een sociaal luisterend oor, soepele bewegingen, een ontspannen kaakgewricht en zachte, voelende, ontspannen klauwen of handen. Hierdoor ontstaat samenhorigheid, teamvorming en communicatie vaardigheden.
Het sociale zenuwstelsel (lees Simplexe oplossingen voor complexe ziekte) hebben mensen nodig om samen te genieten van seks. Mensen met een geconcentreerde blik bouwen spanning op in hun ganse lichaam. Dit doen ze wanneer ze nadenken, zich concentreren, lezen en naar beeldschermen kijken. Hierdoor neemt hun ‘ik’- gevoel en eenzaamheidsgevoel toe. Het is geweten dat gespannen mensen soms een seksverslaving oplopen of juist met een afgenomen libido worden geconfronteerd.
Seks geeft doorgaans het meest voldoening indien de partners op elkaar zijn afgestemd. Soms is er een natuurlijke aantrekkingskracht die hierbij een grote rol kan spelen. Maar om een relatie duurzaam te maken is speelse sensualiteit nodig. Bij gezond makende sensualiteit zijn alle zintuigen betrokken, geur, smaak, bewegingszin, tastzin, samen’horigheid’, zachte blik of gesloten ogen. Dansen, zingen, samen ritmisch bewegen en sporten zorgen voor een goede algehele conditie en goede reflexen om optimaal te genieten van de dans, de zang, het ritme, sport én seks. Wanneer deze activiteiten speels gebeuren maakt het lichaam oxytocine aan. Wanneer één van de partners echter verstijft is het harmonische samenspel verdwenen. Een goede communicatie is zeer belangrijk om het samenspel te behouden of te herstellen!

Orgasme het bereiken van de top?

In de aanloop van een orgasme gaat het lichaam van mannen én vrouwen steeds meer oxytocine aanmaken Tegelijkertijd ziet men op hersenscans dat steeds meer zones in de hersenen actief worden. Deze hersenactiviteit gaat gepaard in het lichaam met het ritmisch samentrekken van de spieren van de bekkenbodem en van de ledematen. De prikkeling van de voelzenuwen rond de bekkenbodem en de binnenkant van de dijen doet de wervelzuil ontspannen en verlengen. De hartslag en het ademritme versnellen. Spanning wordt voornamelijk bij vrouwen ook gelost door het middenrif en het stemapparaat. Voor zover het piek orgasme.
Er zijn echter ook dal orgasmes, dit laatste is een kunst die enkel verstaan wordt door mensen die hiervoor de tijd willen nemen en zeer goed communiceren en op elkaar kunnen inspelen. Hierbij is er minder ontlading, de partners worden voor elkaar echter een steeds liefdevoller dockingstation.

Seks in tijden van eenzaamheid

De progressieve opbouw van spanning doet zich voelen op emotioneel, sociaal en lichamelijk vlak. Deze spanningsopbouw volgt een exponentieel verloop, zo een beetje als een ijsberg. De ijsberg is al erg groot voor er een waarschuwend topje aan de oppervlakte verschijnt.
Er zijn plaatsen waar die spanning zich in het bijzonder opstapelt en mensen extra kwetsbaar maakt. Het strottenhoofd, het middenrif, de bekkenbodem en de wervelzuil zijn zulke plekken.
Vaak gebeurt deze opbouw reeds in de prille jeugdjaren onder invloed van vereenzamende familiepatronen of door psychische of fysieke trauma’s. Over een whiplash trauma kan ik meespreken. Nadien kan je de lichaamsspanning veel minder goed regelen en verschuift moeiteloos functioneren plots op naar het inzetten van méér wilskracht.
In mijn eigen leven hebben vereenzamende familiepatronen en een beroep dat veel studie en concentratie vergt, beslist een rol gespeeld. Meisjes die tijdens de puberteit veel over boeken gebogen zitten bouwen meer spanning op in hun stem-en slikapparaat. Dit uit zich door meer spanning bij het spreken en het ervaren van walging. Dit is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van sensualiteit.
Stap voor stap werk ik aan mijn eigen sensuele veerkracht, door minder te kijken naar beeldschermen en boeken. Mijn communicatievaardigheden en mijn zintuigen tracht ik aan te scherpen. Ook zet ik in op seksuele exploratie van mijn eigen lichaam, waarbij seksspeeltjes een rol spelen. Voor mezelf speelt porno hier momenteel geen rol.

Psychose en bipolariteit

Speldeficiëntie en een onderontwikkeld sociaal zenuwstelsel komen voor bij alle mensen die lijden onder psychiatrische problemen. Hierdoor missen ze authenticiteit: soepel bewegen, glimlachen, sociaal luisteren en een zachte blik is minder aanwezig bij mensen met een acute psychose en met de daaropvolgende depressieve fase. Dus ook bij mensen die de diagnose psychose en/of bipolariteit hebben gekregen als hulpmiddel om de verloren of nieuw te ontdekken authenticiteit te leren ontwikkelen.
Zoals in de blog over spelen wordt geschreven, is het ontdekken van authenticiteit en spel als richtingaanwijzer voor herstel soms een erg moeilijke en moeizame weg. Een weg die door de hersteltrompet wordt aangegeven.

Oestrogeen en testosterone

 

Mijn psychosegevoeligheid is pas tijdens mijn menopauze aan het licht gekomen. Volgens psychiater Iris Sommer is het dalen van oestrogeen een trigger voor psychose bij oudere vrouwen. De sekshormonen oestrogeen en testosterone spelen een rol bij de seksuele ontwikkeling en zo veel meer. Wordt vervolgd.


Meer lezen van Herlinde Wynants:

Gevoelens in klank omzetten helpt bij herstel van psychose

Vogels zingen zoals ze hersteld zijn

Herstellen is meer dan het behandelen van een ziekte

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *