Main content

Vraag

Beste,

Ik voel me al een tijdje “niet echt”. Alsof alles een droom is… Ook hoor ik stemmen en heb ik het gevoel dat iemand me achtervolgt en zie ik die persoon ook soms. Op school krijg ik soms paniekaanvallen…

Wat moet ik doen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Geachte,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Wat u beschrijft van niet in een echte wereld te leven, heet in het psychiatrisch jargon "derealisatie". Sommige mensen beschrijven dat ze het gevoel hebben dat het allemaal opgezet spel is, een soort "set-up", zoals mooi weergegeven in de film The Truman Show. Dat alles in scene is gezet, en dat iedereen op de hoogte is van dit opgezet spel behalve jij. Dat is uiteraard heel beangstigend en kan tot paniek leiden.

Het horen van stemmen en zien van mensen die er niet zijn, noemen we hallucinaties. En denken dat je achtervolgd wordt, het gevoel van bedreiging en onveiligheid, alsof er elk moment iets kan gebeuren, is paranoia. Al deze symptomen passen in het beeld van psychose. Dat is heel beangstigend en ontregelend, en verdient de nodige aandacht.

Ik zou je adviseren om naar de huisarts gaan en hulp te vragen, of het mobiel crisisteam van je regio. Dat zijn professionals uit de geestelijke gezondheidszorg die aan huis komen, en proberen je zo snel mogelijk van die nare klachten af te helpen.

Ik wens je alvast heel veel moed en sterkte toe om met deze uitdaging om te gaan.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: op 21 mei 2023
  • Deel deze pagina: