Main content

Vraag

Het is al zeker 4 jaar dat ik mijn medicatie inneem en niet veel beterschap. Ik geraak tot niet veel. Moeilijk huishouden, ik kamp met negatieve symptomen. Herstel je daarvan?

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag via PsychoseNet te stellen.

Bij psychose kan je de symptomen in 2 grote categorieën onderverdelen. Positieve symptomen zijn verschijnselen die er vroeger niet waren, en door de ziekte zijn ontstaan. Het gaat dan vooral om wanen (vergiftigingswanen, achtervolgingswanen, ziektewanen, het gevoel van bedreiging en nergens veilig zijn terwijl daar geen echte argumenten voor zijn) en hallucinaties (horen van stemmen, zien van beelden, ruiken van geuren, allemaal zaken die andere mensen in je omgeving niet waarnemen). Negatieve symptomen zijn de afwezigheid van bepaalde activiteiten die er voor de ziekte wel waren, zoals initiatief nemen in het huishouden, genieten van leuke dingen, sociale gesprekken voeren met andere mensen.

Medicatie om psychose te behandelen werkt vooral goed op positieve symptomen. Voor negatieve symptomen is er op vlak van medicatie niet veel te bieden. Negatieve symptomen kan je aanpakken door een goede dagstructuur aan te houden. Een agenda maken met activiteiten die je moet doen, en die je dan ook uitvoert, ook al heb je er geen zin in, of fut voor.

Het is erg belangrijk om negatieve symptomen te bestrijden door zelf te oefenen, door sociaal contact op te zoeken, met mensen gesprekken aan te knopen, door jezelf te forceren om taken uit te voeren. Het is te vergelijken met een revalidatie na een auto-ongeval. Dan moeten mensen ook weer leren stappen en praten, en dat is lastig en vraagt veel energie. Maar zonder oefenen, lukt het niet.

Ik wil zeker benadrukken dat het mogelijk is om negatieve symptomen te verminderen. Ze verdwijnen misschien niet helemaal, maar ze worden milder, en je levenskwaliteit verbetert. Het is kwestie van oefenen en volhouden.

Ik wens je alvast heel veel goede moed en succes!

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 27 augustus 2021
  • Deel deze pagina: