Main content

Vraag

Beste

Ik heb 5 jaar lang 0,5 mg Rivotril ingenomen. 5 maanden geleden ben ik op twee weken tijd gestopt met het innemen hiervan. Ik heb heel veel last ondervonden van ontwenningsverschijnselen, waardoor ik dit medicijn terug moest innemen. Nadien heb ik Ritotril vervangen door Diazepam.

Ik ben reeds 5 maanden verder en heb nog steeds dezelfde fysieke ontwenningsverschijnselen en ernstige slaapproblemen waardoor ik bijna niet meer kan functioneren. Hoe kan ik dit oplossen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Na jarenlange inname van benzodiazepines kan het inderdaad heel lang duren voor de laatste onrustklachten verdwijnen na het stoppen ervan. Hoe meer we hierover weten, hoe meer we in de praktijk ook erg traag en in heel kleine stappen proberen af te bouwen. Maar het is zeker goed te blijven zoeken naar stop of maximale reductie van deze verslavende medicijnen.

Soms wordt het op dat moment ook wel duidelijker dat er onderliggend nog steeds een verhoogde angstgevoeligheid aanwezig is die niet helemaal onder controle geraakt is. Bij het wegvallen van het benzodiazepine is die dan terug meer voelbaar en zichtbaar.

Het kan dan raadzaam zijn om andere behandelingsopties daarvoor met je behandelaar onder de loep te nemen: psychotherapie, coaching, slaaptips of indien echt toch nodig: andere, niet-verslavende medicijnen die eerder op het basisangstniveau inwerken op langere termijn, zonder dat er een onmiddellijk effect voelbaar is in de uren na inname ervan.

Aarzel alleszins niet om dit verder met je vertrouwde behandelaar te bespreken en samen na te denken of een van deze opties voor jou relevant zijn.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Wim Simons op 6 januari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: