Main content

Vraag

Beste,

Ik krijg sinds 1 jaar elke maand een injectie Abilify Maintena (400 mg) toegediend en sinds kort neem ik hierbij 10 mg Zyprexa. Dit omdat ik opnieuw psychotische symptomen heb.

Volgens mijn psychiater is de Zyprexa om te slapen, maar als ik het opzoek is het antipsychotica.

Zal ik dit voor de rest van mijn leven moeten nemen? En kan de medicatie geen kwaad op lange termijn?

Antwoord

Beste,

Een maandelijkse toediening van een antipsychoticum via injectie draagt vaak bij tot een grotere stabiliteit: je hebt o.a. minder risico op onregelmatige inname door vergetelheid, de symptomen maar ook het algemene functioneren kunnen er doorgaans nog iets meer mee verbeteren.

Het klopt dat dit vaak langere tijd wordt ingebouwd in de behandeling (verschillende jaren). Tot op heden beschouwen we deze injecties zeker ook veilig op lange termijn, ze zijn tenslotte ook voor een iets langere termijn bedoeld. In ieder geval zal men die maandelijkse injectie sowieso op regelmatige langetermijnbasis samen met jou moeten evalueren, in functie van de evolutie van je gezondheidstoestand (zowel fysiek als geestelijk) én de vorderingen in je persoonlijke herstelproces. Maar of jij zelf dit nu ook echt heel lang of wat minder lang zal moeten innemen, is dus moeilijk van op afstand te bepalen, omdat er te veel individuele factoren en evoluties in meespelen om dat te kunnen zeggen.

Tenslotte, op je vraag over de toevoeging van Zyprexa: ondanks de instelling van die langwerkende antipsychotica kunnen verschillende uitlokkende factoren (waaronder stress maar ook isolement) ertoe leiden dat de psychotische symptomen desondanks tijdelijk opflakkeren. In samenspraak met jou zal je behandelaar dan bekijken met welke ingrepen in je dagelijkse leven, en eventueel ook met welke extra medicatie, je ook dan terug wat meer grip op je leven kan krijgen.

Als er zowel psychotische symptomen zijn als wat verstoorde nachten, is het niet zo vreemd dat je behandelaar dan Zyprexa heeft voorgesteld. Immers, Zyprexa heeft naast de primaire bedoelde antipsychotische werking, ook soms gunstige rustgevende bij-effecten waardoor o.a. de slaapkwaliteit kan verbeteren. Wanneer het weer wat beter gaat en blijft gaan, is het dan zeker te bespreken of jullie dit willen behouden als onderdeel van je medicatie of terug willen afbouwen en enkel willen bewaren voor extra moeilijke perioden.

Goed dus dat je die vraag hier stelde, maar bespreek het dus zeker vooral verder met je behandelaar: hoe ziet hij of zij de verdere aanpak m.b.t. de Zyprexa?

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Simons op 23 november 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: