Main content

Vraag

Beste,

Ik heb last van visuele hallucinaties en vraag me af of mijn huisarts mij een medicijn kan voorschrijven?

Alvast bedankt.

 

Antwoord

Beste,

Hallucinaties komen geregeld voor en kunnen vele verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: een psychose, een intens rouwproces, bepaalde drugs (maar ook alcohol en en zelfs medicijnen) en hun ontwenning eraan, uitgesproken en aanslepend slaaptekort, extreme stress... Wat er bij jou aan de hand is, kan dus best onder begeleiding van de huisarts worden uitgezocht.

Immers, de oorzaak bepaalt in vele gevallen ook de aanpak. Vervolgens moet je zelf nagaan hoe storend die hallucinaties zijn en of je ze liefst helemaal wil laten verdwijnen. Want als dat zo is, gebeurt het wel vaker dat ook medicijnen van de klasse van de antipsychotica voorgeschreven worden. Dat zijn alleszins de psychofarmaca die erop gericht zijn om hallucinaties te bestrijden.

Ik zou je dus zeker willen aanmoedigen om bij de huisarts verder langs te gaan en samen uit te zoeken wat bij jou de mogelijke aanleiding voor deze hallucinaties vormt. Zo kunnen jullie bekijken welke medicatie je eventueel wil innemen.

Met vriendelijke groet

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 68
Beantwoord door: Wim Simons op 14 oktober 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: