Main content

Vraag

Ik kreeg op reis mijn zwaarste psychose tot nu toe. Sindsdien durf ik niet meer op reis. Je zal maar een psychose krijgen in Portugal waar ze geen Engels spreken…

Ik neem nu flink wat medicatie (trazolan, seroquel, etumine, serlain) en ben redelijk stabiel. Soms denk ik terug aan reizen (ik doe dat zeer graag), maar wil vermijden dat ik weer een psychose krijg. Van reizen word ik erg euforisch en ik slaap ook veel minder. Klaar dus voor een nieuwe psychose dan.

Zal ik ooit nog op reis kunnen? Ik zou graag naar Afrika gaan (maar zie mij daar al een psychose krijgen).

Graag uw advies.

Antwoord

Beste Mevrouw,

Dank om deze relevante vraag te stellen via Psychosenet.

Reizen en nieuwe landen leren kennen is boeiend en verrijkend, ik begrijp dat je dit graag wil blijven doen. Reizen is echter ook stresserend, en dat verhoogt de kans op een herval in de psychose, daar is geen twijfel over.

Je kan er wel voor zorgen dat je goed voorbereid aan de reis begint, en de stressfactoren tot een minimum beperkt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de juiste medicatie, dat je al geruime tijd stabiel bent op een vaste dosis. En voldoende medicatie mee neemt, zowel in de handbagage als in de koffer in het vliegtuig.

Het is ook belangrijk om te zorgen dat bij aankomst alles goed geregeld is: dat je bijvoorbeeld niet meer op zoek met gaan naar een plek om te slapen of naar cash geld. De eerste dagen kunnen acclimatiseren op dezelfde plek zonder meteen al te moeten doorreizen, kan zeker helpen om evenwicht te behouden en geen bijkomende stress te krijgen van bij het begin van het avontuur.

Het kunnen behouden van dag-nachtritme is ook essentieel. Ik bedoel daarmee dat grote tijdsverschillen een impact kunnen hebben op het evenwicht van neurotransmitters en het slaaphormoon melatonine. Rekening houden met het aantal uren slaap dat je nodig hebt, en hoe dat te organiseren, zou je ook kunnen helpen om stabiel te blijven.

Ik denk dat je het zeker nog eens een kans kan geven, op vakantie gaan. Mits goede afspraken met je behandelende arts, mits zorgvuldige voorbereiding, en de eerste keer niet te ver weg.

Een repatriëringsverzekering is zeker geen overbodig luxe. Als er zich dan toch een noodgeval zou voordoen, kan je begeleid door paramedici rustig weer haar huis keren.

Ik wens je alvast veel inspiratie bij het zoeken naar een fijne bestemming!

Hartelijke groeten,

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 13 maart 2018
  • Deel deze pagina: