Main content

Vraag

Ik kreeg de term ‘psychotische depressie‘ als diagnose, en neem zowel antidepressiva als antipsychotica. Ben ik dan ook schizofreen?

Alvast bedankt

 

Antwoord

Dank om deze vraag te stellen via Psychosenet. Ik denk dat veel mensen met hetzelfde worstelen, en blij zijn dat u de stap hebt gezet om een antwoord te zoeken.

Een psychotische depressie is volgens de diagnostische classificatie van de DSM 5 (een internationaal systeem met heldere afspraken om ziektes in verschillende categorieën onder te brengen) de meest ernstige vorm van depressie. Een depressie met aantasting van alle systemen van neurotransmitters in de hersenen, dat ook het juist filteren van prikkels tekort schiet.

Het niet meer kunnen filteren van binnenkomende prikkels, de relevante van de niet-relevante onderscheiden, en de angst die dat met zich meebrengt, noemen we psychose. Het is een vorm van realiteitsverlies. Mensen met een psychotische depressie ontwikkelen vaak waarachtige belevingen die passen bij hun negatieve stemming, zoals bijvoorbeeld dat de wereld ten onder gaat, of dat ze schuldig zijn aan iets. Ondergangsgedachten of schuldwanen heet dat. Daarom worden dit soort diepe depressies "psychotische" depressies genoemd.

Een psychotische depressie valt volgens de DSM 5 dus niet binnen de classificatie van psychose of schizofrenie, maar binnen de classificatie van stemmingsstoornissen. Om een psychotische depressie goed te behandelen, zijn minstens 2 soorten medicatie noodzakelijk: antidepressiva en antipsychotica. Alleen de depressie behandelen met een antidepressivum, of de psychose met een antipsychoticum, zal het toestandsbeeld onvoldoende verbeteren. Vandaar dat uw behandelaar beide vormen van medicatie voorschrijft.

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 15 september 2020
  • Deel deze pagina: