Main content

In het e-spreekuur van PsychoseNet kun je (anoniem) vragen stellen over psychosegevoeligheid en aanverwanten thema’s aan verschillende experten. Katia De Lamper is psycholoog en ervaringsdeskundig in psychosegevoeligheid en is voortaan e-expert.

Ontdek mee wie Katia De Lamper is en lees vanuit welke expertise zij jouw vragen zal beantwoorden. We verwelkomen Katia graag in team PsychoseNet.

Een persoonlijk Perspectief op Zelfontdekking

In het jaar 1982 zag ik voor het eerst het levenslicht en begon ik aan mijn eigen reis. Terwijl Sartre ooit stelde: “L’enfer, c’est les autres,” voel ik me eerder verbonden met de woorden van psychiater Dirk De Wachter: “L’enfer, c’est le manque des autres.”
Als mens hebben we anderen nodig; een bestaan zonder medemensen, dat is pas de hel. Wij hebben nood aan een liefdevolle, verbonden, nabije, hoopgevende, troostende, geduldig luisterende ander. En zo’n ander wilde ik absoluut kunnen worden opdat ik mijn medemensen kon helpen. Mijn verhaal begint met de studie psychologie aan de Universiteit Gent en ik opteerde zonder enige twijfel voor de psychoanalytische stroming, geïnspireerd door de betoverende colleges over ‘psychoanalyse en kunst’, gedoceerd door wijlen professor Filip Geerardyn.

Psychoanalyse en Passie

Mijn weg leidde me naar een onvergetelijke stage in Clinique de la Borde, een psychiatrisch ziekenhuis, gelegen op een groot natuurdomein in de sprookjesachtige Loire streek. Als één van de ‘moniteurs’, mocht ik gedurende zes maanden overnachten in een kasteel! De wijze waarop zorgverleners de psychoanalytische ethiek toepasten, met nadruk op het respectvol omgaan met de singuliere ander in nood, raakte me diep. Hier ontvlamde mijn passie voor de psychoanalyse en de psychose, gedreven door de werken van Freud, Lacan, Mannoni, Winnicott, Oury, Ledoux, Tosquelles, Guattari, Sass, De Wachter, Verhaeghe, Vanheule en anderen.

Persoonlijke Strijd

Echter, mijn reis nam een onverwachte wending na het abrupte verlies van mijn moeder in 2015. Psychotische episodes overschaduwden mijn dagen en nachten, en ik ontdekte de harde realiteit van machtsuitoefening door de psychiater, ‘verkleutering’ door sommige zorgverleners en zowel directe (zoals eenzame opsluiting met vijf-punt-fixatie) als indirecte dwang (bijvoorbeeld dreigen met het toedienen van medicatie onder dwang) binnen de muren van psychiatrische ziekenhuizen. Het is absoluut niet mijn bedoeling om zorgverleners over dezelfde kam te scheren, gezien er ook positieve ontmoetingen zijn geweest doorheen de jaren. Ik geloof echt dat de meeste mensen in de zorg de beste bedoelingen hebben, al is er steeds ruimte voor verbetering.

Hobby’s en Heling

Tussen de bladzijden van boeken over psychologie, psychoanalyse, filosofie, fenomenologie en psychose vind ik troost en inzicht. Mijn djembé en concert ukelele zijn niet louter instrumenten; ze zijn een uitlaatklep voor emoties. Samen met Dayka, de border collie van mijn neef, wandel ik graag in de natuur, zoekend naar rust en inspiratie. Helaas dwingt een ernstige enkelblessure me om minder fysiek actief te zijn. Ik kan niet wachten tot de revalidatieperiode achter de rug is, zodat ik opnieuw grote wandeltochten kan maken in de natuur, opnieuw kan fietsen, mountainbiken, roeien en mezelf kan uitleven tijdens een stevige trainingssessie op de crosstrainer.

Doel en Engagement

Een belangrijk doel in mijn leven is het schrijven van mijn levensverhaal, waarbij psychotische ervaringen de rode draad vormen. Mijn hoop is dat dit verhaal niet alleen mij eigen begrip verdiept, maar ook anderen aanmoedigt om voorbij de stigma’s te kijken.
Mijn recente engagement als e-expert is een stap in die richting, en ik zal steeds mijn uiterste best doen om alle vragen zo duidelijk en grondig mogelijk te beantwoorden.

Mijn avontuur is een zoektocht naar begrip, verbondenheid, stabiliteit en zelfontdekking. Door mijn ervaringsverhaal te delen, hoop ik bruggen te bouwen en het bewustzijn te vergroten. Jullie vragen zijn niet alleen welkom; ze zijn essentieel voor een ontmoeting, een beginnende dialoog die verder reikt dan mijn eigen narratief. Laat ons samen deze reis voortzetten!


Leer ook onze e-experten voor jongeren kennen en stel je vraag in het e-spreekuur van PsychoseNet:

Alien Hoorelbeke

Freya Spillemaekers

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *