Main content

Vraag

Hoi

Na ettelijke psychoses heb ik nog steeds beperkingen zoals geen oriëntatie, slecht kunnen volgen en meedoen in groep. Geblokkeerd zitten noem ik dat. De psychiater zegt dat het negatieve symptomen zijn. Geraak ik daar ooit van af?

Antwoord

Beste,

Erg lastig zijn de klachten die je vermeldt; het gevoel van geblokkeerd te zitten, je niet kunnen oriënteren en niet te kunnen focussen. In dit geval kunnen het verschillende zaken zijn. Het zou kunnen dat je last hebt van negatieve symptomen zoals je psychiater zegt. Dit is een soort van depressieve reactie die samenhangt met de terugkerende psychoses die je beschrijft, waardoor je je vaak terugtrekt uit sociale contacten en minder energie hebt.

Maar het kunnen ook cognitieve klachten zijn die ook samenhangen met psychose waardoor je geheugen en je concentratie verstoord is en waarvoor het soms zinvol kan zijn om geheugentraining te volgen. Het kan natuurlijk ook te maken hebben met een te hoge dosis aan medicijn, wanneer de combinatie van de drie antipsychotica te hoog zou ingesteld zijn waardoor ze je 'drive' of je energieniveau afremmen.

Het beste is natuurlijk wanneer je dit met je psychiater kan bespreken en samen met hem naar oplossingen kan zoeken. Het is zeker belangrijk om hoopvol te blijven, want zulke klachten kunnen nog vaak verbeteren in de loop der jaren, wanneer je problematiek meer gestabiliseerd raakt.

Veel succes!

Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 15 september 2020
  • Deel deze pagina: