Main content

Vraag

Beste

Mijn vrouw heeft al 25 jaar last van periodes met een psychose en neemt reeds 15 jaar Solian. Ondanks het innemen van dit medicijn is er nog steeds sprake van deze periodes. Ik weet echter niet wat de psychose triggert.

Vaak komen deze psychoses aantal dagen na het drinken van alcohol. Is het mogelijk dat alcohol een trigger is voor psychose?

Antwoord

Beste

Iemand met psychosegevoeligheid kan vaak extra beschermende steun vinden in het innemen van antipsychotische medicatie (zoals Solian). Soms blijkt dit toch niet te volstaan omdat bepaalde omstandigheden inderdaad triggerend kunnen zijn en de antipsychotica hier niet altijd tegenop kunnen - of bijvoorbeeld ook omdat de dosis individueel niet voldoende is aangepast.

Vaker voorkomende uitlokkende factoren van herval in psychotische symptomen zijn slaaptekort, trauma, stress, druggebruik, ...

Een sterker toegenomen en vooral overmatig alcoholgebruik bij iemand met psychosegevoeligheid werkt destabiliserend. Het alcoholgebruik op zichzelf is al een gedragsmatige reactie op een stressvolle situatie of omgeving op dat moment. Het gedrag dat ermee gepaard gaat, zal druk zetten op de familiale en vriendschapsrelaties, wat de stress nog verder kan doen toenemen.

Echt extreem alcoholgebruik kan op zichzelf overigens ook leiden tot verwardheid, hallucinaties en waandenkbeelden - net als abrupt stoppen met overmatig drinken.

Het is dus zeker te overwegen om alcoholgebruik zoveel als mogelijk te mijden, maar zeker zou je ook in overleg met omgeving en behandelaar toch nog eens kunnen bekijken wat je partner als stresserend kan ervaren en of er toch nog andere uitlokkende factoren in jullie huidige bestaan verborgen zijn.

Wim Simons

Beantwoord door: Wim Simons op 12 september 2019
  • Deel deze pagina: